Provtagningspinne stoppas i ett provrör med reagens efter att den förts in i näsan vid ett snabbtest för covid-19.
Provtagningspinne stoppas i ett provrör med reagens efter att den förts in i näsan vid ett snabbtest för covid-19. Bild: Johan Nilsson/TT

Fyra nya fall av brittiska virusvarianten i Sverige

Ytterligare fyra nya fall av covid-19-varianten från Storbritannien har upptäckts i Sverige, uppger Folkhälsomyndigheten. Enligt myndigheten skulle det inte vara oväntat om fler svenska fall upptäcks framöver.

ANNONS
|

På juldagen upptäckte man det första fallet av den nya mutationen av coronaviruset i Sverige.

LÄS MER:Brittiska viruset hittat i Sverige

Nu har man hittat ytterligare fyra fall i Sverige.

– Att vi skulle hitta fler fall av den nya virusvarianten var väntat. Det visar att vi har fått genomslag för det utökade analysarbetet och hantering av fallen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

De nya fallen har upptäckts i flera olika regioner i Sverige, men Folkhälsomyndigheten redogör inte för vilka.

– I dagsläget påverkar inte de nya fallen Folkhälsomyndighetens riskbedömning av situationen. Men fynden påminner om vikten av att alla i samhället följer gällande råd och rekommendationer för att minska smittspridningen, säger Anders Tegnell.

ANNONS

Funnits i Storbritannien sen september

Med anledning av rapporterna från Storbritannien, där virusvarianten först påträffades, har man utökat och intensifierat analyserna i Sverige, skriver Folkhälsomyndigheten.

Den nya varianten av covid-19-viruset kallas VOC202012/01 och har funnits i Storbritannien sedan i september.

Man tror att mutationen har en ökad spridningsförmåga jämfört med andra varianter, även om analyser fortfarande pågår.

LÄS MER:Det här vet vi om det muterade coronaviruset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS