I plusgrader kan sjöisarna i landet vara förrädiska. Arkivbild.
I plusgrader kan sjöisarna i landet vara förrädiska. Arkivbild. Bild: Tobias Röstlund / TT

Fyra döda – hittades i isvak

Fyra män som hittats i en isvak utanför småländska Sävsjö är döda, uppger polisen. Räddningstjänsten drog upp männen ur vattnet och utförde hjärt- och lungräddning på plats, men deras liv kunde inte räddas.

ANNONS
|

Polisen fick larmet klockan 18.36 från en person som hade sett en livboj på isen, men inga människor. Flera räddningsstyrkor skickades till sjön, från Nässjö, Sävsjö, Jönköping och Vetlanda. Även ambulans och polis larmades till platsen.

– När styrkan kom till platsen påträffar man fyra personer i en vak. De har tagits upp ur vattnet av ytlivräddare. Sedan har man satt i gång hjärt- och lungräddning på platsen, säger Göran Melin, räddningschef i beredskap.

Deras liv gick dock inte att rädda.

De omkomna är fyra män varav två i 65-årsåldern, en i 70-årsåldern och en i 75-årsåldern. Anhöriga har underrättats berättar Camilla Larsson, vakthavande befäl hos polisen i region Öst.

ANNONS

Bakgrunden till incidenten är ännu oklar, men det ska ha rört sig om en olyckshändelse.

– Ja det är det. Vi har inga brottsmisstankar, säger Camilla Larsson.

Hålla sig på land

Jan Insulander, projektledare vid Issäkerhetsrådet, uppmanar allmänheten i de södra delarna av landet att i nuvarande väderläge hålla sig på land.

– Just nu är det tvåsiffriga plusgrader på flera håll i södra Sverige och isarna har inte hunnit växa sig jättetjocka. Dessutom har det kommit en del snö vilket gör att isarna inte växer som de ska, säger han till TT.

För ett otränat öga ser isarna fina ut – men det är viktigt att förstå att de är förrädiska. En vanlig orsak till den här typen av olyckor är att man jämför isen med tidigare år.

"Inget vanligt år"

Ofta tänker folk ungefär "vi brukar ju vara ute och pimpla så här års och då brukar det ju vara tjockt", säger Insulander.

– Men det här är inget vanligt år, det ska man ha klart för sig.

– Statistiskt sett så är det ungefär tio förolyckade på isen varje år. Förra året var det ingen i januari och ingen i februari och ingen fram till den 25 mars. Sedan började det. Det är den vanliga vårisen, när solen börjar stå högt och värmer isen inifrån, säger Jan Insulander.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS