Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fyra personer greps i en bil i Borlänge natten till onsdagen med tolv hästsadlar. De fyra är misstänkta för att ha stulit sadlarna och har efter förhör anhållits av åklagare. Arkivbild.

Fyra anhållna för sadelstölder i Dalarna

Fyra män i 20-årsåldern greps i en bil i Borlänge med tolv hästsadlar natten till onsdagen. Männen är misstänkta för att ha stulit sadlarna i Leksand och anhölls efter förhör av åklagare.

- En alert polispatrull upptäckte en bil som man ville kontrollera vid tretiden i natt. Man fick stopp på den utan dramatik. Ingen av de fyra männen i bilen kunde förklara varför det fanns tolv sadlar där, säger Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen.

En ridklubb i Leksand upptäckte vid 06-tiden att det varit inbrott i sadelkammaren.

- Tjuvarna satt gripna hos oss redan innan hästägaren upptäckte inbrottet. Det var lite kul. Nu har ridklubben också fått tillbaka sina sadlar.

En sadel kan vara värd stora summor, och dessa tolv var enligt polisen sannolikt på väg till Litauen. Enligt polisen specialiserar sig internationella ligor på den typen av stölder.

- Dels är det ett känt faktum att den här typen av gods exporteras österut, dels var det fyra litauiska medborgare i bilen, säger Stefan Dangardt.

TT: Kan männen ligga bakom fler stölder?

- Vi tittar på det. Vi är rätt säkra på att de är på resande fot, så vi samordnar med angränsande regioner för att se om vi kan misstänka dem för fler brott.

Av de cirka 300 sadlar som stulits i Sverige hittills i år har 35 försvunnit i polisens region Bergslagen. Värst drabbade är hästägare i Värmland där 19 sadlar stulits hittills i år.

Av djurskyddsskäl är det förbjudet att låsa stalldörrar. Polisen manar därför till inköp av larm, rejäla lås till sadelkammare samt så kallade sadellås. Det är också viktigt att märka sadeln, med exempelvis dna, så att ägaren kan få tillbaka den.