Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Lander är en av åklagarna som lett utredningen mot de fem män som åtalats misstänkta för att ha sålt fuskpaket till högskoleprovet. Även 23 provdeltagare har åtalats för att ha köpt tjänsten. Arkivbild.

Fuskare på högskoleprovet mister resultat

Tolv personer som fuskat på högskoleprovet mister sina provresultat, meddelar Universitets- och högskolerådet (UHR). Åtgärden är en följd av Ekobrottsmyndighetens omfattande utredning.

UHR har tagit del av Ekobrottsmyndighetens förundersökning kring de fem män som i oktober åtalades misstänkta för att ha sålt avancerade fuskpaket till provdeltagare. De tolv personerna skrev högskoleprovet hösten 2016 och är den första grupp provdeltagare som granskats av UHR.

"Vår sammantagna bedömning är att dessa provdeltagare har vilselett vid högskoleprovet", säger generaldirektör Karin Röding på myndighetens hemsida.

En av de avslöjade fuskarna är en student på läkarprogrammet vid Uppsala universitet, skriver Upsala Nya Tidning. Studenten, som stängs av med omedelbar verkan, får behålla sina tagna poäng på utbildningen, men har enligt tidningen inte varit särskilt aktiv.

Förutom Uppsala universitet har de berörda provdeltagarna antagits på Kungliga tekniska högskolan, Lunds universitet, Malmö universitet, Mittuniversitetet, Stockholms universitet och Örebro universitet.

Respektive lärosäte avgör om personerna blir av med sin utbildningsplats eller inte.

UHR fortsätter att granska de provdeltagare som figurerar i Ekobrottsmyndighetens utredning och planerar fler åtgärder i januari.