Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det var på en skånsk skolbal som en flicka utsågs till "Årets fuckgirl". Arkivbild.

"Fuckgirl" vittnar om sexistisk kultur

Årets "Fuckgirl" och "Fuckboy" korades på en studentbal i Malmö. Den manliga studenten såg, enligt rektorn, nomineringen som en merit. Kvinnan mådde dåligt och ringde sin familj för att bli hämtad.

Det är ingen nyhet att kvinnors och mäns sexualitet uppfattas olika. Men det är uppseendeväckande att uråldriga syner och normer kring kvinnors sexualitet hänger kvar, anser Gillander Gådin, professor i folkhälsovetenskap på Mittuniversitetet i Sundsvall.

- Det är märkligt att det här händer 2018, efter metoo, man tycker ju att vi skulle ha kommit längre, säger hon och suckar.

"Varje tjejs skräck"

Det var i maj som omkring 400 skolelever hade samlats för en skolbal på en gymnasieskola när en 19-årig elev läste upp nomineringen till "årets fuckgirl":

”Du kan varken räkna på fingrar eller tår hur många saker som glidit in mellan dina lår”, sade han bland annat, innan en kvinnlig student kallades fram för att ta emot "utmärkelsen". Tjejen fick även ta på sig ett band där den tilldelade titeln stod utskriven.

- Det är ju varje tjejs skräck att få en sådan stämpel så det finns ju ingen som kan tro att någon tjej skulle uppskatta att få det här "priset", säger Gillander Gådin.

Den utsatta eleven mådde dåligt efteråt och ringde sin familj för att bli hämtad.

- Jag mådde jättedåligt och alla pekade och så. Jag kände mig väldigt olustig över att alla skrattade åt mig, säger kvinnan i polisförhör, enligt Expressen.

Killen däremot – som blev "årets fuckboy"– såg det mer som en merit, säger skolans rektor till TT. Killen ska heller inte ha velat polisanmäla händelsen.

Ständigt kontrollerade

Katja Gillander Gådin är inte överraskad över hur olika den kvinnliga och manliga studenten reagerade. För när en kille har många sexuella partners får de höra att de är kungar eller "players" – tjejer riskerar däremot att stämplas som horor och slampor, enligt Gillander Gådin.

- Som tjej blir du stigmatiserad och ständigt kontrollerad. Och det som skedde i Malmö är med stor sannolikhet inte en isolerad händelse utan snarare toppen av isberget av en i övrigt sexistisk kultur i skolan och i andra ungdomsmiljöer.

Hon berättar att ordet "fuckgirl" är ett relativt nytt uttryck i Sverige, som antyder att någon har haft mer sex än vad man "ska ha", enligt samhällets normer.

- Det är ännu ett uttryck för att kontrollera kvinnors sexualitet, uttrycksmöjligheter och handlingsutrymmen

TT: Vad kan man göra om man utsätts för sexuella kränkningar i skolan?

- Anmäl till lärare eller rektor, som har skyldighet att agera enligt diskrimineringslagen.