Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Jag känner det här inne", säger Modi Alkwas om de bränder som härjar runt hemstaden Sveg.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Frivillig: "Vill ge tillbaka till Sverige"

Medan närområdet står i lågor ställer frivilliga i Sveg upp med krafter, händer och hjärtan. För att hjälpa till, men också för att "ge något tillbaka".

- Modi, ska du inte med ut och fiska? frågar Gun-Lis Bergman som cyklar förbi samlingsplatsen för frivilligarbetare i Sveg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Nähä du, Sverige är viktigare än mitt intresse nu. Vi får fiska när det här är över, svarar Modi Alkwas, och hoppar ner från lastbilsflaket som precis kommit med backar med mat och dryck.

Ända sedan branden bröt ut söder om Sveg så har 32-årige Modi Alkwas dedikerat nästan alla sina vakna timmar åt att hjälpa till med både det ena och det andra. Tillsammans med nio andra skjutsar han piloter, samlar ihop och delar ut mat till räddningsarbetare och assisterar lastbilschaufförer som vattnar vägarna.

- Man måste kämpa lite nu. Det finns många som jobbar mycket hårdare, till exempel brandmännen. Vi ska inte jämföra oss med dem men vi gör det vi kan, säger Modi Alkwas.

"Som en mamma"

Han kom till Sverige år 2014 som flykting från Syrien. I staden Banias arbetade Alkwas som mariningenjör och även om han gärna hade stannat och hjälpt de som bor där, så blev kriget för farligt. Att få komma till Sverige var drömmen som sedan fyra år tillbaka är verklighet.

- Sverige gav mig en trygghet: jag har fått lära mig språket och fått hjälp med allt jag har behövt. Min familj lever jättebra här så när branden kom ville jag göra allt för att ge något tillbaka.

Han berättar att det bara blivit tre–fyra timmars sömn per natt de senaste veckorna, för att han varit orolig att något ska hända med landet som han håller så kärt. Modi Alkwas håller sig för hjärtat när han berättar hur bra han mår i Sveg, där han i dag har fru, barn, jobb och massor med vänner.

- Sverige är som en mamma för mig. Hon tog hand om mig när jag var liten, svag och inte kunde svenska. Nu har hon blivit sjuk och då är det jag som hjälper henne, säger han.

Grannar hjälps åt

Någon kilometer från de frivilligas samlingsplats sluter samtidigt några Röda korset-arbetare upp i en byggnad som tillhör Svegs kyrka. Helge Kværnø kom hit med buss från Norge tillsammans med 19 andra volontärarbetare tidigare under dagen, för att hjälpa till med första hjälpen där det kan behövas.

- Man åker dit man behövs, det är därför man är med i Röda korset, säger han.

Hemma i Trondheim arbetar Helge Kværnø som elektriker, men nu har han semester så "det passade ju bra att göra något vettigt", berättar han.

- När grannarna ringer och behöver hjälp är det klart att man kommer.