Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Heléne Fritzon (till höger) nu migrationsminister, toppar Socialdemokraternas lista i valet till EU-parlamentet. Till vänster syns partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

Fritzon toppar S lista i EU-valet

Heléne Fritzon, nu migrationsminister, blir Socialdemokraternas toppkandidat i valet till EU-parlamentet i maj. Därmed står det klart att hon lämnar ministerrollen.

Fritzon har suttit i regeringen sedan 2017, som biträdande justitieminister och migrationsminister. Hon lämnar den posten när den nya Löfvenregeringen, om allt går som planerat, tillträder på måndag.

Fritzon har suttit 12 år i partiets verkställande utskott och har 25 års erfarenhet som kommunalråd i Skåne och säger att hon bland annat vill driva på för ett ökat valdeltagande.

Lyfta EU-politiken

Hon och partisekreteraren Lena Rådström Baastad uppger båda att frågan om hon ville kandidera ställdes direkt efter valet i höstas och att hon omgående tackade ja till erbjudandet. Fritzon slutar därmed som biträdande justitieminister och migrationsminister.

- Jag vill lyfta EU-politiken på många plan, för jag vet att den är otroligt viktig för varje svensk, säger Fritzon på en pressträff.

- Vi måste vara en stark kraft mot de högerextrema krafter som vi ser breder ut sig i Europa.

TT: Varför väljer du att sluta som minister?

- Jag gjorde det valet tillsammans med mitt parti i höstas då jag fick frågan om att kandidera, först från mitt partidistrikt i Skåne men sedan också från partiledningen. Då svarade jag med glädje och stolthet ja.

Fler namn

Socialdemokraterna har för närvarande fem mandat i EU-parlamentet. Av de fem som sitter som ledamöter nu har Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson och Anna Hedh sagt att de lämnar och inte ställer upp för en ny period. Däremot vill Jytte Guteland och Aleksander Gabelic fortsätta.

Om några veckor, i februari, avser Socialdemokraterna att presentera de övriga namnen på listan i valet till EU-parlamentet, som hålls den 26 maj.