Om restaurangen säger ja, är det fritt fram att ta med sig egen låda till hämtmaten. Arkivbild.
Om restaurangen säger ja, är det fritt fram att ta med sig egen låda till hämtmaten. Arkivbild. Bild: Audrey McAvoy/AP/TT

Fritt fram för hämtmat i egen låda

Sugen på hämtmat eller en latte, men inte på engångsförpackningar? Då är det fritt fram att ta med en egen förpackning, meddelar Livsmedelsverket. I alla fall enligt lagen.

ANNONS

I takt med att debatten kring olika former av engångsartiklar har ökat, har det blivit vanligare att människor vill ta med sig egna förpackningar till hämtmaten, drycken eller resterna från restaurangbesöket. Samtidigt tycks det finnas en viss osäkerhet kring vad som gäller i så fall.

– Det är en fråga som är aktuell nu. Vi får frågor både via vår upplysningstjänst dit allmänheten kan ringa och när vi är ute och pratar med människor i olika kanaler, säger Alexander Sobestiansky, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Enligt Livsmedelsverket finns dock inga lagar eller regler som sätter stopp om kunder vill ta med sig mat eller dryck i en egen förpackning eller mugg. Däremot kan restaurang- eller affärsägaren säga nej.

ANNONS

Tipset till konsumenterna är att helt enkelt ställa frågan.

– Vi har ju väldigt mycket engångsartiklar i samhället och mycket tror jag att man skulle kunna minska ner genom att ta med eget, säger Alexander Sobestiansky.

– Det är inget som tvingar företagen att acceptera det här, men om de accepterar det så finns det inget i lagstiftningen som hindrar det.

Jens Bornemann/TT

ANNONS