Rektor Maria Jacky på Lingua Montessoriskolor kallar det justerade förslaget för löjligt.
Rektor Maria Jacky på Lingua Montessoriskolor kallar det justerade förslaget för löjligt.

Friskolerektor kallar förslaget löjligt

Arbetsgivarna hotar dra Sverige inför EU-domstolen och forskare tror att mängder av privata välfärdsföretag kommer att slås ut. Maria Jacky, rektor på en friskola i Lund, tycker förslaget är oseriöst, närmast löjligt. Kritiken från den privata välfärdsbranschen är som väntat inte nådig.

ANNONS
|

Som väntat totalsågar näringslivet förslaget till vinstbegränsningar i skolor och omsorg – något de kallar vinstförbud i praktiken.

Åtta av tio välfärdsföretag får svårt att överleva, baserat på en tidigare undersökning från konsultfirman PWC, enligt arbetsgivarorganisationen Almega. Andreas Åström, näringspolitisk chef för Almega, frågar sig också om förslaget är rättsligt hållbart.

- Vi kommer att undersöka det och eventuellt stämma Sverige inför EU:s domstol.

ANNONS

Sju procent låter mycket

Tomas Hjelström, forskare på Handelshögskolan och som bistått utredningen med redovisningsmässig kompetens, tror att effekterna för företagen blir kraftfulla.

- Det här kommer att få stora konsekvenser, har svårt att se att det bara är hot från företagen, säger han.

Sju procents vinst kan låta relativt bra. Men i praktiken innebär de tillåtna sju procenten i avkastning på operativt kapital bara 1–2 procent eftersom de här företagen oftast inte har något operativt kapital (byggnader, lager och maskiner) att tala om.

- Det är jättesmå belopp vi talar om. De ekonomiska incitamenten tar man bort, det är ett problem. Många företag kommer nog att tveka om de vill gå vidare, det är jag övertygad om, säger Hjelström.

"Är ju löjligt"

Regeringen och Vänsterpartiet har dock skruvat en aning på ursprungsförslaget och tillåter i alla fall en vinst för mindre företag motsvarande ett prisbasbelopp, drygt 45000 kronor.

ANNONS

- Det är ju löjligt. Här pratas det om vikten av att vi ska vara stabila företag. Hur ska vi kunna bedriva en stabil verksamhet med en vinst motsvarande en halv skolpeng, säger Maria Jacky, rektor och grundare av Lingua Montessoriskolor i Lund.

Förslaget handlar ju dessutom inte om att begränsa vinstutdelning, vilket enligt henne den kritiska opinionen handlat om. Maria Jacky är övertygad om att politikerna, som står bakom det här, helt enkelt bara är intresserade av att få bort alla alternativ i välfärden, genom att ekonomiskt omöjliggöra verksamheten.

Nollresultat

Själv vet hon inte hur hon kommer att göra, just nu saknas ju en politisk majoritet för förslaget. Avkastningsförslaget innebär för hennes skola i det närmaste ett nollresultat. Mer vinst är nödvändigt, enligt henne.

- Att ha marginaler handlar om att bygga buffertar för svårare år och kunna investera. Och vem ska låna ut pengar till oss med de förutsättningarna, frågar sig Maria Jacky.

ANNONS

Inte heller Lärarförbundet är särskilt förtjust, men av andra anledningar. Förslaget rättar inte till grundproblemet, snedfördelningen av pengarna till olika skolor där friskolor som etablerar sig i mer attraktiva områden får mer resurser, enligt förbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

- Vi är kritiska till att det här inte tar hand om den faktiska problematiken. Att reglera vinster gör inte att pengarna omfördelas, säger hon.

LO är desto gladare.

- Äntligen. Det här är ett väl genomtänkt förslag, säger LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin.

TT

Fakta: Sju procent låter mer

Förslaget innebär att en friskola eller ett privat äldreboende bara får ha en rörelsevinst motsvarande en avkastning på sju procent, plus statslåneräntan, av operativt kapital.

I de här branscherna har företagen ofta ett väldigt lågt operativt kapital, vilket gör att vinsten i praktiken begränsas till runt 1–2 procent, enligt redovisningsforskaren Tomas Hjelström på Handelshögskolan.

Han beskriver effekten som om man sätter in 100 kronor på banken, men man får bara räkna ränta på tio kronor. Sju procent på tio kronor är 70 öre.

ANNONS