Partidistriktet i Norrbotten var på torsdagen först ut med att vilja byta ut båda språkrören. Där har man förtroende för Fridolin och Romson som statsråd, men distriktsstyrelseledamoten Joakim Nordstrand säger:
Norrbotten nominerar därför biståndsminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund.
Valberedningen försöker nu få en bild av stödet för de sittande språkrören och har tagit en rad kontakter med partiföreträdare runt om i landet. Enligt Expressen har många MP-föreningar och enskilda medlemmar hört av sig och velat nominera Carl Schlyter, ordförande i riksdagens EU-nämnd.
Även miljöpartister TT talat med ger bilden av en ökad intern kritik mot Fridolin. Det finns de som inte anser det rimligt att lämpa över hela missnöjet på Romson, när det är Fridolin som stöttat den avgångne bostadsministern Mehmet Kaplan, som kritiserats för extremistkontakter, och den avhoppade partistyrelsekandidaten Yasr Khan, som inte vill skaka hand med kvinnor.
Kritiken mot Romson handlar främst om att hon har så svagt förtroende hos väljarna, och har haft det länge, enligt opinionsmätningar.
Fridolin säger inte nej till att fortsätta själv även om Åsa Romson inte blir omvald.
Fridolin lägger dock till att det är en hypotetisk fråga. Båda språkrören vill fortsätta att leda Miljöpartiets nystart, framhåller han.
Av de namn som nu förs fram som tänkbara nya språkrör har Isabella Lövin sagt att det inte är aktuellt "just nu" och Per Bolund har avfärdat tanken. EU-nämndens ordförande och den före detta EU-parlamentarikern Carl Schlyter är populär bland gräsrötterna och är inte rädd för att gå emot partiledningen.
På frågan om han kan komma att ändra sig innan kongressen ska välja språkrör om två veckor svarar han:
Lövins och Schlyters svar kan tolkas som att de inte vill utmana Fridolin och Romson, men att de skulle kunna ändra sig om de två språkrören kliver av frivilligt.
Partidistrikten, partiföreningar och medlemmar har fram till på söndag på sig att meddela valberedningen vem de vill ska leda partiet. Flera partidistrikt ska nu ha möten och försöka sätta ned foten. Dalarna, Östergötland och Västerbotten uppger att de står bakom Fridolin och Romson. I till exempel Kronoberg och Kalmar län råder delade meningar om vilka man ska nominera.