Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nya språkrörsnamn föreslås nu i stället för Gustav Fridolin och Åsa Romson. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fridolin sitter inte säkert

Varken Gustav Fridolin eller Åsa Romson kan vara säkra på att få behålla språkrörsjobben i Miljöpartiet. Den interna kritiken mot Gustav Fridolin har ökat de senaste dygnen.

Partidistriktet i Norrbotten var på torsdagen först ut med att vilja byta ut båda språkrören. Där har man förtroende för Fridolin och Romson som statsråd, men distriktsstyrelseledamoten Joakim Nordstrand säger:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi ser framför allt att Miljöpartiet behöver genomgå ett stort förändringsarbete och vi har svårt att se att Gustav och Åsa kan leda det. Lövin och Bolund

Norrbotten nominerar därför biståndsminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund.

Valberedningen försöker nu få en bild av stödet för de sittande språkrören och har tagit en rad kontakter med partiföreträdare runt om i landet. Enligt Expressen har många MP-föreningar och enskilda medlemmar hört av sig och velat nominera Carl Schlyter, ordförande i riksdagens EU-nämnd.

Även miljöpartister TT talat med ger bilden av en ökad intern kritik mot Fridolin. Det finns de som inte anser det rimligt att lämpa över hela missnöjet på Romson, när det är Fridolin som stöttat den avgångne bostadsministern Mehmet Kaplan, som kritiserats för extremistkontakter, och den avhoppade partistyrelsekandidaten Yasr Khan, som inte vill skaka hand med kvinnor.

Kritiken mot Romson handlar främst om att hon har så svagt förtroende hos väljarna, och har haft det länge, enligt opinionsmätningar.

"Inte just nu"

Fridolin säger inte nej till att fortsätta själv även om Åsa Romson inte blir omvald.

- Det blir en diskussion som vi i så fall får ta med valberedningen, säger han.

Fridolin lägger dock till att det är en hypotetisk fråga. Båda språkrören vill fortsätta att leda Miljöpartiets nystart, framhåller han.

Av de namn som nu förs fram som tänkbara nya språkrör har Isabella Lövin sagt att det inte är aktuellt "just nu" och Per Bolund har avfärdat tanken. EU-nämndens ordförande och den före detta EU-parlamentarikern Carl Schlyter är populär bland gräsrötterna och är inte rädd för att gå emot partiledningen.

- Jag har sagt till valberedningen att jag tycker att språkrören ska sitta kvar och få en chans att reda ut problemen och hur man ska kunna nå betydande politiska vinster, säger Schlyter till TT. Vill inte spekulera

På frågan om han kan komma att ändra sig innan kongressen ska välja språkrör om två veckor svarar han:

- Det är den typen av spekulationer som jag helst inte deltar i.

Lövins och Schlyters svar kan tolkas som att de inte vill utmana Fridolin och Romson, men att de skulle kunna ändra sig om de två språkrören kliver av frivilligt.

Partidistrikten, partiföreningar och medlemmar har fram till på söndag på sig att meddela valberedningen vem de vill ska leda partiet. Flera partidistrikt ska nu ha möten och försöka sätta ned foten. Dalarna, Östergötland och Västerbotten uppger att de står bakom Fridolin och Romson. I till exempel Kronoberg och Kalmar län råder delade meningar om vilka man ska nominera.