Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gustav Fridolin (MP). Arkivbild.

Fridolin sågar SD-förslag om angiveri

MP-språkröret Gustav Fridolin är starkt kritisk till SD-ledaren Jimmie Åkessons förslag om att det ska vara en plikt att ange de som gömmer papperslösa. Det strider mot demokratins grundläggande principer: rättstaten och integriteten, anser Fridolin.

- I historien finns samhällen som provat bygga system på att ange grannar, och de samhällena har vi inte kallat demokratier, säger Gustav Fridolin till TT.

I en intervju med Sydsvenskan föreslår Åkesson att det ska straffbeläggas att gömma papperslösa, personer som inte har tillstånd att befinna sig i Sverige, och att det ska vara en plikt att polisanmäla om man misstänker att grannen gör det.

MP-språkröret tillika utbildningsministern Gustav Fridolin anser att förslaget är förkastligt. Han har också svårt att se hur förslaget skulle vara praktiskt genomförbart.

- Ska jag ange mina grannar för att de har en inneboende som ser utländsk ut, eller ha rätt att begära legitimation av alla som sover över hos min granne? undrar han.

Att det skulle kunna bidra till en effektivare utvisningsprocess håller Fridolin inte med om.

- Angiverisamhällen i världen har knappast kännetecknats av effektivitet. Misstänksamhet mot andra är inte ett effektivt samhällsystem, säger han.

Fridolin drar en parallell till Ungern, ett land med få flyktingar men där man har haft en valrörelse som nästan enbart handlat om flyktingar.

- Organisationer som jobbar med mänskliga rättigheter i landet konstaterar att nu används samma repressiva metoder som man först använde mot flyktingar också mot människor i Ungern, till exempel vill man begränsa föreningars rättigheter att uttala sig om politiken i landet, säger MP-språkröret.