Frias från misstankar om mordförberedelse

Säkerhetspolis avlyssnade den 49-årige mannen när han beställde explosiva varor från Bosnien och Hercegovina. Han åtalades för att ha förberett mord på kriminella i Malmö, men tingsrätten friar honom.

ANNONS
|

Åklagaren yrkade på ett långt fängelsestraff, men domen blir ett års fängelse för innehav av en pistol.

Domstolen anser det bevisat att mannen beställde explosiva varor. Men att de skulle användas för att döda är inte till hundra procent visat av åklagaren, anser Malmö tingsrätt.

Mannen satt på en anstalt i Nederländerna när säkerhetspolisen där avlyssnade beställningen, men i samtalen uttrycktes aldrig i klartext vad de explosiva varorna skulle användas till.

Den man som i Bosnien och Hercegovina skulle köpa varorna för 49-åringens räkning greps av bosnisk polis. I förhör ska han ha sagt att de skulle användas för att lösa ett problem med en kriminell ledare i Malmö. Men domstolen anser att bevisvärdet är lågt eftersom förhören inte bandats och hölls utan svensk medverkan.

ANNONS

Tingsrätten ser flera alternativa förklaringar till varför varorna köptes in, till exempel för att hota, skrämma eller orsaka ekonomisk skada. Även det är brottsligt men eftersom åklagaren valt att bara åtala för förberedelse och stämpling till mord, utan alternativyrkanden, frias mannen helt i den delen.

TT

Fakta: Beskrevs som terrorgripande

Gripandet i Bosnien och Hercegovina 2014 av en man som sänts ut för att köpa in explosiva varor beskrevs först som ett anti-terrortillslag.

Men i förhör med bosnisk polis sade den 53-årige mannen att de fjärrstyrda bomber som han förvarat i ett dolt utrymme skulle användas mot en kriminell gängledare i Malmö.

Den man som beställt utrustningen åtalades därför för stämpling och förberedelse till mord. Han frias nu av Malmö tingsrätt i den delen av åtalet, men döms till ett års fängelse för grovt vapenbrott.

ANNONS