Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Friande morddom i Skaraborg tas om

35-årig man som tidigare friats från mord av Högsta domstolen kommer att åtalas för brottet på nytt sedan han erkänt gärningen och nya bevis framkommit. Det beslutade HD i dag.

HD:s beslut gäller ett över tolv år gammalt mordfall i Skaraborg.

En 52-årig man försvann 2000 under en bilfärd från Skövde med en nu 35-årig man. Blod som troligen kom från den äldre mannen hittades i bilen, men kroppen var borta. Den yngre mannen åtalades, frikändes först, men fälldes i hovrätten för brott mot griftefrid. Senare friades han i HD. Offrets kropp hade då inte hittats. Först 2006 upptäcktes kvarlevorna i en dräneringsbrunn utanför Karlsborg.

Då kom första begäran om resning. Men HD sade nej.

I höstas erkände 35-åringen gärningen med motiveringen att han ville få ro. Riksåklagaren begärde då att HD skulle ta upp fallet igen och de har nu beslutat om resning, vilket innebär att målet tas upp till ny behandling i hovrätten.

Det måste sammantaget anses sannolikt, skriver HD i beslutet, att mannen skulle ha dömts för mord om den nya bevisningen hade lagts fram i brottmålet.

Som ny bevisning anses att mannen numera erkänner att han gjort sig skyldig till mord och att han detaljerat berättat hur detta har gått till. Att han överlämnade sig till polisen förklarar han med att vetskapen om att han dödat en annan människa har plågat honom under åren och att han nu vill få ro.