Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den 30-årige mannen under rättegången i Malmö tingsrätt. Arkivbild.

Friad IS-anhängare släppt av Säpo

En 30-årig syrisk man som åtalats för terroristbrott alternativt mordbrand friades i april av Malmö tingsrätt Säkerhetspolisen omhändertog mannen och ville att han skulle utvisas. Nu har 30-åringen försatts på fri fot, rapporterar Sydsvenskan.

- Jag har fått bekräftat att han nyligen har släppts, säger mannens advokat Lars Edman till TT.

Mannen hade åtalats för ett attentat mot en shiitisk föreningslokal i Malmö. Han friades men utredningen visade att 30-åringen sympatiserar med terrorrörelsen IS, enligt domen.

När rättegången var över släpptes han av tingsrätten, men mannen blev direkt tagen i förvar av Säpo som ville att han skulle utvisas.

Men eftersom domen pekat ut honom som IS-anhängare går det inte att utvisa honom till Syrien eller Saudiarabien, som han också har anknytning till. Där riskerar han att fängslas eller kanske avrättas, enligt Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Lars Edman säger att mannen nu förmodligen försöker att skaffa sig resehandlingar på egen hand och lämna Sverige.

Simon Bynert, pressekreterare vid Säpo, säger att han inte kan uttala sig om ett enskilt ärende. Han säger att generellt är det så med utverkningsbeslut att om det saknas förutsättningar att verkställa det kan man inte längre hålla personen i förvar.