Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fri hyressättning i nyproduktion föreslås från 2022

Fri hyressättning i nyproduktion föreslås gälla från juli 2022. Men Vänsterpartiet hotar att fälla regeringen om förslaget blir verklighet och efter att Morgan Johansson (S) sagt att han vill ändra i förslaget stöter S också på motstånd från C och L.
– Jag ser framför mig att vi kommer kunna lösa detta, säger Morgan Johansson.

Från och med nästa sommar föreslås fri hyressättning för nybyggda lägenheter införas, enligt den utredning som presenterades på fredagen.

Den går ut på att hyresvärd och hyresgäst fritt ska kunna komma överens om hyran.

Enligt de borgerliga partierna leder förändringen till fler lägenheter och kortare bostadsköer. Kritikerna befarar höjda hyror.

Även om den fria hyressättningen alltså bara föreslås gälla för nyproduktion är kritiker oroliga för att det här bara är ett första steg mot marknadshyra för hela bostadsmarknaden.

Vänsterpartiet har tidigare hotat att försöka fälla regeringen om de går vidare med förslaget.

När justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S) kommenterade utredningen på en digital pressträff sade han att det inte stämmer, eftersom förändringen inte gäller befintligt bestånd.

– Det hyresgästerna ska vara rädda för är Vänsterpartiet. Om de avsätter regeringen och vi får en högerregering kommer det att bli marknadshyror på riktigt.

Och han ägnade en stor del av pressträffen åt att försöka lugna kritikerna, och påpekade att det inte rör sig om marknadshyror och att väldigt få personer påverkas.

– Bara en procent av hyresbeståndet är nyproduktion, säger han.

Vill se ändringar

Förslaget är en punkt i januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, och kompromissen här innebär att C och L får den fria hyressättningen, medan S och MP får ha kvar investeringsstödet, som de ser som orsaken till att det byggs fler lägenheter än på många år.

– Det är viktigt att vi alla är beredda att stå för kompromissen, men vi måste ha ett system som är tryggt och förutsägbart för alla, säger Morgan Johansson.

Han lyfte också flera saker i utredningen som han tycker behöver förändras.

  • Förslaget om att hyresvärden ska kunna begära hyreshöjningar vid ändrade förhållanden, som att hyrorna stigit i stadsdelen, eller att något gjort att det är mer attraktivt att bo där. Morgan Johansson menar att den här delen behöver bli tydligare så att det inte leder till plötsliga, och oväntade hyreshöjningar.
  • Förslaget om fri hyressättning mellan hyresgäster. Morgan Johansson menar att det riskerar att ge hyresvärden incitament att ha en stor omsättning av hyresgäster, och att det främjar kortsiktighet och spekulation.

Det här blir en förhandling mellan regeringen, C och L, innan förslaget kan gå ut på remiss.

– Vår utgångspunkt är att vi ska kunna lösa de här två problemen, säger han.

L och C vill inte ändra

Men mycket talar emot att det skulle bli lätt. Varken Liberalerna eller Centerpartiet vill ändra i förslagen i utredningen.

– Morgan Johansson verkar vilja ha presumtionshyressystemet igen. Det är inte det vi kommit överens om i januariavtalet. Vi har kommit överens om fri hyressättning, säger L:s bostadspolitiske talesperson Robert Hannah, till TT.

– Vi svalde investeringsstödet, nu är det dags för dem att svälja fri hyressättning.

Kontroversiell utredning om marknadshyror presenteras. Förslaget rör bara nybyggda bostäder. Arkivbild.
Kontroversiell utredning om marknadshyror presenteras. Förslaget rör bara nybyggda bostäder. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hotar med regeringskris

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar säger till GP att hon stor fast vid hotet att fälla regeringen.

Hyresgästföreningen är starkt kritisk till förslaget, som de menar endast gynnar redan välmående fastighetsägare.

Utredningen om fri hyressättning vid nyproduktion:

Utredningen förslår att hyresvärd och hyresgäst fritt få komma överens om hyrans storlek. Därefter ska hyran enbart få höjas en gång om året, med Konsumentprisindex, KPI. Om förändringar i lägenhetens och områdets attraktionskraft skett ska hyran få höjas mer.

Hyresgästen ska kunna begära att få hyran omprövad av hyresnämnden.

Man får inte tillgång till investeringsstödet om man tillämpar fri hyressättning, men hyresvärdar kan välja att fortsätta använda sig av presumtionshyra, där man förhandlar med hyresgästföreningen om hyra, och får då fortsatt ta del av investeringsstödet.

Förändringar rör lägenheter som är klara efter att den fria hyressättningen är på plats.

LÄS MER: Dadgostar (V) tror på regeringssamarbete med Annie Lööf

LÄS MER: Omfattande protest mot marknadshyror