Freivalds nöjd med responsen

ANNONS
|

I går samlades EU:s utrikes-, bistånds- och hälsoministrar på ett extrainkallat rådsmöte i Bryssel. Från Sverige deltog utrikesminister Laila Freivalds, folkhälsominister Morgan Johansson och statssekreterare Annika Söder, UD.

Syftet var främst att gå igenom situationen i krisområdet, de pågående hjälpinsatserna liksom behovet av det mer långsiktiga stödet.

Laila Freivalds återkom också till det förslag hon lanserade vid utrikesministermötet den 22 november. Då var syftet i första hand att EU skulle bistå med civil hjälp vid olika konflikter runt om i världen.

I ett så kallat tankepapper, där den svenska regeringen vidareutvecklat förslaget sedan flodvågskatastrofen, framhåller man att EU har förmågan att hantera kriser av olika slag, men att systemen inte är anpassade för katastrofer som den som inträffat i Asien.

ANNONS

Lärdom måste dras på nationell nivå, skriver regeringen, men samarbete måste också utvecklas på EU-nivå vad gäller skydd, räddning, evakuering och andra transporter, livsmedel, sjukvårdsinsatser liksom konsulärt stöd.

- Jag tycker att vårt förslag fick bra respons dels från flera av de länder som deltog, dels från utrikeskommissionären Benita Ferrero-Waldner, säger Laila Freivalds.

Inför gårdagens möte hade Benita Ferrero-Waldner lagt fram ett förslag om en civil snabbinsatsstyrka på 5 000 personer utöver de militära stridstrupper som EU-länderna redan beslutat om inom ramen för den gemensamma försvars- och säkerhetspolitiken.

- Nu vill vi bygga vidare på det här förslaget till att gälla även naturkatastrofer och det vill även kommissionären, säger Freivalds. Det handlar om att få till stånd en civil snabbinsatsgrupp som kan hjälpa främst EU-medborgare, men även kanske människor från andra länder vid katastrofer.

Hur det hela ska organiseras är ännu oklart. Många av mötesdeltagarna pekade på att det redan i dag finns mekanismer inom EU som skulle kunna träda i kraft vid krissituationer. Hit hör det samarbete som redan finns mellan ländernas motsvarigheter till Räddningsverket.

Kan du säga något om hur lång tid detta kan ta?

- Nej ännu har vi inte kommit längre än till att vi är överens om att utvärdera de möjligheter som redan finns och utreda vad som kan göras senare, men det är egentligen omöjligt att säga hur lång tid det kan ta innan detta blir verklighet, säger Freivalds.

ANNONS

Många har sagt att EU var väldigt tyst närmast efter katastrofen i Asien?

- Ja, och det är egentligen riktigt. EU var snabbt med frågan om bistånd till de drabbade länderna, men när det gäller stöd till de egna drabbade medborgarna har ju EU inte gjort någonting. Därför har jag sagt att det är viktigt att detta går snabbt.

Mera konkret beslöt mötet att EU ska engagera sig i uppbyggnaden av ett tekniskt varningssystem för liknande händelser i Asien - såväl när det gäller teknikutvecklingen som finansieringen.

Dessutom restes frågan om det kan vara idé att upprätta ett liknande system för Europa.

- Katastrofen har ju att göra med att kontinentalplattorna rör på sig, vilket de även gör i både Medelhavet och Atlanten, säger Laila Freivalds. Därför diskuterades om det i framtiden kan behövas ett sådant här system även i vårt närområde. Men det är för tidigt att säga om det kommer att bli så.

ANNONS