Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrick Federley lämnar politiken

Europaparlamentarikern och centerpartisten Fredrick Federley lämnar politiken, uppger Dalarnas Tidningar. Det efter att det blivit känt att hans tidigare partner dömts för flera grova sexbrott mot barn.
– Det går ut över min familj och mina anhöriga, säger han till tidningen.

Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C) meddelade under fredagseftermiddagen att han lämnar alla sina politiska uppdrag.

– Det finns inget annat sätt att komma vidare, säger han till Dalarnas Tidningar.

Fredrick Federley har sedan slutet av november varit sjukskriven från sina politiska uppdrag efter att det blivit känt att han tidigare haft en relation med en person som dömts för grova sexbrott mot barn. Federley ska ha känt till domarna mot den tidigare partnern under en längre tid.

– Det är fruktansvärda brott. Jag mår fysiskt illa bara av att tänka på det, säger Fredrick Federley till Dalarnas tidningar.

Fredrick Federley berättar själv om beslutet för Dalarnas tidningar och säger att han inte kunnat komma till ro under sin sjukskrivning.

– Det går inte att värja sig från det här. Det går ut över min familj och mina anhöriga. Så jag har insett att jag får lov att lämna politiken, säger Fredrick Federley.

Annie Lööf: Sorgligt

Centerpartiets partiledare Annie Lööf kommenterar beskedet som ett klokt beslut, till Dagens Nyheter.

”Det är ett klokt beslut av Fredrick Federley att lämna sina uppdrag för att fullt ut fokusera på sin hälsa. Det som hänt har medfört enorma svårigheter för Fredrick att fortsätta sina nuvarande politiska uppdrag. Det är en personlig tragedi och är oerhört sorgligt”, skriver hon till tidningen.

Centerpartiet har tidigare meddelat att förtroendet för Fredrick Federly är skadat, då han inte informerat partiet om han en längre tid hade känt till domarna mot sin tidigare partner.

Ersätts av 28-åring

I och med att Fredrick Federley lämnar EU-parlamentet ersätts han av Emma Wiesner (C), 28. Hon hamnade trea på Centerpartiets lista inför EU-valet.

–Det är så klart jätteblandade känslor. Centerpartiet blir av med en stark, driven och duktig företrädare och politiker vilket så klart är jättetråkigt, säger hon.

Efter att beskedet kom från Federley på fredagseftermiddagen ställdes frågan till Wiesner, som snabbt valde att tacka ja.

– Det är jättekul, och jag är jättestolt över att representera Centerpartiet i EU-parlamentet, säger hon.

LÄS MER: SVT: Orosanmälan har lämnats in mot Federley

Fredrick Federley

Född 1978 i Köping i Västmanlands län.

Var ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund mellan åren 2002 och 2007.

Valdes in i riksdagen i samband med valet 2006.

Har sedan 2014 representerat partiet i EU-parlamentet. Federley har fram tills nu även varit andre vice partiordförande för Centerpartiet.

Källa: TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.