Fredrick Federley (C)
Fredrick Federley (C) Bild: Meli Petersson Ellafi

Fredrick Federley (C) vill se breda lösningar för att stärka EU

Han menar att EU är i kläm; från ett håll trycker Trump och från det andra pressar Putin. Nyckeln till ett framgångsrikt europeiskt samarbete är en stark politisk kraft i mitten som förmår att hitta breda lösningar. Fredrick Federley är Centerpartiets förstanamn i valet till Europaparlamentet.

ANNONS
|

Starka krafter vill se ett svagare EU, enligt Fredrick Federley. Därför är det ett viktigt val som väntar unionens medborgare.

– Det är en stor oro när högerpopulistiska krafter växer. I potten ligger en kamp om EU ska fortsätta att bygga på västliga demokratiska värderingar eller om det ska vara Putins idé om vad demokrati är: med kontrollerade medier, direkt inflytande i domstolsväsendet och så vidare.

Fredrick Federley har redan suttit fem år i Europaparlamentet. Sedan 2015 är han också vice ordförande i parlamentets liberala partigrupp ALDE. Under den här mandatperioden har han bland annat ägnat stor tid åt djurskyddslagstiftning. Han sitter som ordinarie ledamot i parlamentets utskott för industrifrågor, forskning och energi och som suppleant i utskotten som rör miljö och jordbruk.

ANNONS

LÄS MER:Federleys huvudfokus inte samma som partiets

Påverkan utifrån

Ett ökat inflytande från nationalistiska populistpartier är något som flera partier identifierat som en av de stora frågorna i det stundande Europaparlamentsvalet. Fredrick Federley återkommer flera gånger under intervjun till frågan om Ryssland och Putin och pekar på att flera europeiska partier fått stöd från ryskt håll i kampanjarbetet, från ”bankomaten på Röda torget”. Ett svagare EU ger ökat handlingsutrymme för Putin, menar Fredrick Federley.

– Ju svagare EU, desto mer kan han komma undan med. På ett globalt plan ser vi hur allt fler ifrågasätter den regelstyrda internationella politiken. Brexit är en konsekvens av det. Det är det Trump vänder sig mot också. Han vill bort från alla typer av handelsavtal och bara köra på, precis hur han vill.

Brexit och Trump i väst och Putin i öst innebär att det europeiska samarbetet prövas, enligt Fredrick Federley.

– De här två krafterna tillsammans och Putin på andra sidan gör att EU är utsatt för stor press internationellt. Därtill kommer att vi också har partier och länder inom unionen som är beredda att underminera det arbete som vi gör, säger han.

För att parlamentet ska kunna arbeta effektivt och genomföra rätt politik behövs en stark politisk kraft i mitten, enligt Centerpartiets toppkandidat.

ANNONS

– Det handlar i grund och botten om vilka partier man röstar på i det här valet. Antingen är man med och stärker centrum eller så låter man periferin sätta agendan.

Ville förnya partiet

Fredrick Federley är en av Centerpartiets mest etablerade politiker. Han har tidigare varit riksdagsledamot och ordförande för partiets ungdomsförbund. Han blev också uppmärksammad 2012 som en av författarna bakom det idéprogram för partiet som förespråkade slopad skolplikt, månggifte och fri invandring. De mest radikala idéerna rensades sedan bort när programmet skulle antas.

En av de allra viktigaste frågorna för EU under de kommande åren är klimat- och miljöfrågorna, enligt Centerpartiet. Grunden är lagd men nu måste lagstiftningen uppdateras och vässas om EU ska ha en chans att nå Parisavtalets målsättningar, enligt Fredrick Federley.

– Vi har inte gått tillräckligt långt. Vi måste se till att varje satsad krona ger största möjliga effekt och att vi gör rätt saker, inte bara det som ser snyggast ut på ett demonstrationsplakat.

Vad är rätt saker?

– Till exempel förändringar i processindustrins tekniker. Det är rätt sak. Fel sak är att driva ut industri ur Europa och sedan tvingas importera samma produkter. Ett exempel är indiskt stål, som produceras med åtta gånger högre utsläpp. Jagar vi ut stålindustrin har vi direkt varit delaktiga i att åttafaldiga stålindustrins miljöpåverkan. Därför gäller det att hitta en balans.

ANNONS

FAKTA: Fredrick Federley

Född 1978

Bor i Gagnef, Dalarna

Den kommande mandatperioden blir Fredrick Federleys andra i Europaparlamentet. Under den här mandatperioden har han arbetat mycket med frågor kopplade till bland annat miljö, jordbruk, djurrätt och djurskyddslagstiftning.

FAKTA: Centerpartiet i EU

Centerpartiet fick ett stöd på 6,5 procent i valet till Europaparlamentet 2014. Det innebar ett mandat, som Fredrick Federley har haft. Enligt opinionsundersökningarna ser partiet ut att kunna öka med några procent i det här valet.

Centerpartiet ingår i den liberala partigruppen Alliance of Liberals and Democrats for Europé (ALDE) i Europaparlamentet. I den gruppen finns också Liberalerna. Sedan 2015 är Fredrick Federley en av fem vice ordföranden för ALDE. Gruppen är den tredje största partigruppen i parlamentet och har 67 mandat av de 751 mandaten i parlamentet.

ALDE ser ut att gå mot ett bra val. De opinionsundersökningar som har gjorts visar att partigruppen kan hamna på någonstans kring 100 mandat efter valet till Europaparlamentet. Det skulle i så fall innebära att partigruppens storlek ökar med cirka 50 procent jämfört med valet 2014. Delvis beror det på att det franska regeringspartiet, Emmanuel Macrons La République En March, förväntas ingå i gruppen efter valet. Men det är långt ifrån säkert. De senaste månaderna har det gnisslat i relationen mellan ALDE och Macron, bland annat om vilket namn gruppen ska ha och vilka partier som gruppen bör samla.

ALDE är en av parlamentets mest EU-vänliga grupper och vill se ett starkare och närmare europeiskt samarbete i många frågor. I det valmanifest som partigruppen spikat inför valet är fokus bland annat att stärka EU:s inre marknad i den digitala sektorn, att främja självkörande fordon och infrastruktursatsningar inom och mellan EU:s medlemsstater och att verka för frihandel i världen med världshandelsorganisationen (WTO) som fundament.

Belgiske Guy Verhofstadt är Aldes gruppledare i parlamentet. Han har tidigare varit Belgiens premiärminister i tio år och företräder det liberalkonservativa partiet VLD.

Valet till Europaparlamentet handlar i förlängningen även om att utse ny ordförande till Europeiska kommissionen. Samtliga partigrupper i parlamentet nominerar så kallade spitzenkandidaten – toppkandidater – till posten som kommissionsordförande. Den toppkandidat som sedan röstas fram av parlamentet blir en av EU:s allra mäktigaste personer – förutsatt att även EU:s stats-och regeringschefer väljer att godkänna nomineringen. Nuvarande ordförande är den luxemburgska kristdemokraten Jean-Claude Juncker. ALDE har valt att inte nominera en toppkandidat, likt de andra partigrupperna. Istället har partigruppen lagt fram en mängd namn, med Guy Verhofstadt och den danska kommissionären Margrethe Vestager i spetsen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS