Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes försvarsminister Florence Parly markerade ännu en gång mot USA.
Frankrikes försvarsminister Florence Parly markerade ännu en gång mot USA. Bild: Claudio Bresciani/TT

Fransk känga mot USA på svenskt försvarsmöte

Ubåtsbråket mellan Frankrike och USA spökade i bakgrunden när tretton länders försvarsministrar möttes i Stockholm.
Frankrike tog tillfället i akt att återigen pika USA. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) konstaterade att USA "har ett ansvar för att reda ut situationen".

Pressträffen på Karlbergs slott i Stockholm skulle egentligen fokusera på försvarssamarbetet mellan de tretton länderna i Europeiska interventionsinitiativet, men Frankrikes försvarsminister Florence Parly kom direkt in på konsekvenserna av USA:s tillbakadragande ur Afghanistan och den spruckna ubåtsaffären med Australien som USA får en stor del av skulden för.

– Dessa händelser visar oss någonting som vi redan vet, att Europa måste föra sin egen talan. Europa måste kunna agera för sig själv, för våra medborgares säkerhet, säger Parly.

– Att vara en allierad är en sak, men vi behöver vara goda allierade, förtroendefulla allierade, det är vad som står på spel, säger hon.

"Ett problem"

Peter Hultqvist beskriver händelseutvecklingen under USA:s tillbakadragande ur Afghanistan som "ett problem".

– Det är ett problem som handlar om ledarskap, om att hantera underrättelseinformation, om tidtabeller och hur man hanterar internationella insatser där många länder är inblandade, säger Hultqvist.

Han understryker att Sverige inte har några synpunkter på att USA, Storbritannien och Australien bildat ubåtsalliansen Aukus för att skapa motvikt till Kina i Stillahavsområdet – han säger att han till och med ser det som en fördel. Hultqvist uppmanar trots det USA att "reda ut situationen".

– När det gäller den här typen av vapenaffärer, är det rätt så tydligt att USA har ett ansvar för att reda ut den här situation. Det framgår med all önskvärd tydlighet.

Ryska legosoldater

Parly och Hultqvist markerade också mot uppgifter om att militärjuntan i Mali planerar att anlita ryska legosoldater från den ökända Wagnergruppen, som pekats ut som ryska regeringens förlängda arm.

– Det är ett ryskt företag som på olika sätt används som någon sorts legosoldater. Vi ser inte det som ett rimligt sätt att lösa den här typen av instabilitets- och säkerhetsproblem, säger Hultqvist.

Parly, vars land har starka intressen i Mali, säger att det är "högsta prioritet" att undvika att Wagnergruppens soldater sätts in där.

– Vi måste fokusera våra ansträngningar på att hjälpa de maliska myndigheterna att förstå de möjliga konsekvenserna av ett sådant beslut, om ett sådant beslut fattades, säger Parly.

Fakta: Ubåtstvisten

Australien, USA och Storbritannien meddelade den 16 september att de inleder ett säkerhetssamarbete, kallat Aukus, som bland annat innebär att Australien ska förses med atomdrivna ubåtar.

Därmed säger Australien upp ett tidigare avtal med Frankrike om att bygga tolv konventionella ubåtar, en affär värd hundratals miljarder kronor.

Frankrike har reagerat ilsket och kallade temporärt hem sina ambassadörer från USA och Australien för konsultationer. President Emmanuel Macron tog den 22 september upp frågan per telefon med USA:s president Joe Biden.

Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel har beklagat hur Frankrike behandlats under affären.

Tvisten har bland annat lett till krav på att avbryta pågående handelsförhandlingar mellan EU och Australien och skjuta upp ett inplanerat möte i Pittsburgh nästa vecka mellan EU:s och USA:s handelsansvariga.