Trötthet och hosta är vanliga symtom.
Trötthet och hosta är vanliga symtom.

Fransk hjärtmask drabbar hundar

ANNONS
|

Blå Stjärnans djursjukhus har haft två fall den senaste månaden. Just nu vårdas en hund hemmahörande i Vänerområdet för sjukdomen.

För att en hund ska bli smittad måste den äta eller slicka på en snigel (eller eventuellt en groda eller padda) som varit i kontakt med infekterad avföring. Den vuxna masken lever i lungartärer och i höger hjärtkammare.

Symtomen vid insjuknande av fransk hjärtmask är ospecifika. De kan vara hosta, andnöd och trötthet med andra symtom förekommer också: koagulationsrubbningar, viktminskning, kräkningar, smärtor i buk eller korsrygg eller andra neurologiska åkommor.

Det första rapporterade fallet i Sverige var en hund som 2003 insjuknade efter att ha smittats på Sydkoster. Just på denna ö har därefter flera fall påvisats bland rävar.

ANNONS

På senare år har sporadiska fall hos både räv och hund rapporterats från andra delar av landet. Dessutom har parasiten kommit med inresta hundar vid några tillfällen - det är en av riskerna för dig som funderar på att importera en hund.

Sjukdomen har länge varit vanlig i södra Europa. Risken för att svenska hundar ska drabbas har ökat eftersom parasiten numera finns på nära håll - som i Danmark och England.

ANNONS