Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försvarets radioanstalt på Lovön utanför Stockholm. Arkivbild.

FRA: Statlig aktör bakom cyberangrepp

Försvarets radioanstalt (FRA) pekar ut en statlig aktör som ansvarig för den mycket omfattande IT-attacken Cloud Hopper. Den svenska myndigheten hade en betydande roll i att avslöja attacken, skriver SvD.

Information stals i stor omfattning från ett stort antal länder – bland annat Sverige – genom cyberangreppet Cloud Hopper. När intrånget uppmärksammades i medierna pekades en hackergrupp i Kina ut som ansvarig.

Men Svenska Dagbladet har tagit del av uppgifter från FRA som visar en helt annan bild.

- Vi kan säga det, att det var en statlig aktör bakom Cloud Hopper. Vi hade en betydande roll i att upptäcka och utreda det här angreppet, säger Fredrik Wallin, talesperson på FRA, till tidningen.

FRA vill dock inte avslöja vilken stat som ligger bakom angreppet.

Den eller de som låg bakom Cloud Hopper lyckades få tillgång till stora molntjänster och hemlig och känslig information hos deras kunder, bland annat statliga aktörer och ett stort antal företag. Angreppet tros ha pågått under lång tid.

- Angreppet har pågått i flera år. De som utför till exempel ddos-attacker vill synas. Men med den här typen av angrepp vill man komma in utan att bli upptäckt, gärna under så lång tid som möjligt, säger Fredrik Wallin.