Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Frågor och oro dagen efter i Ljungby

Dagen efter beskedet att ett annat barn dödat fyraåringen i Ljungby präglades skoldagen i Kungshögsområdet av elevernas frågor och funderingar. Men utgången kan försvåra för offrets anhöriga att få skadestånd.

Eftersom gärningsmannen i Ljungbyfallet bara är tio år prövas fallet inte i domstol. Utan en fällande dom, där skadeståndsfrågan normalt avgörs, kan familjen bli hänvisad till att stämma tioåringen och driva kravet rättsligt.

– Den möjligheten faller inte bort bara för att gärningsmannen är ung, säger avdelningsdirektör Hans Sjölander på Brottsoffermyndigheten.

Han ser även en möjlighet till att Brottsoffermyndigheten kan betala ut ersättning, men först när andra möjligheter prövats, till exempel om tioåringens familj har ansvarsförsäkring.

"Behöver inte vara rädd längre"

I Ljungby ligger Kungshögsskolan närmast mordplatsen. Där mötte personalen på torsdagen många olika funderingar.

– Ungdomarna fokuserar mycket på hur förhören gått till och att ett barn under 15 år inte kan straffas. De frågar vad som händer barnet nu och senare i vuxenlivet, berättar rektor Ann-Christin Peterson-Rosén.

De små barnen luftar tankar, som till exempel: "Vad skönt, nu behöver man inte vara rädd längre".

Men Peterson-Rosén är säker på att eleverna under lång tid kommer att vara påverkade av det som hänt.

Berömmer utredningen

Tragedin i Ljungby väcker frågor även hos barn och ungdomar i hela landet.

– Det barn tycker är otäckast är när andra barn eller djur skadas eller dödas. Kanske kommer det ännu närmare dem när det är ett barn som gjort ett annat barn illa, säger Åsa Landberg, psykolog och psykoterapeut vid Rädda Barnen.

Redan tidigt i utredningen utsågs Ljungbyadvokaten Anders Funcke till ombud för tioåringen. Han har bara beröm att ge för hur utredningen och förhören har skötts.

– För min huvudman har det varit så positivt det kan bli, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.