Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man som dömdes för oaktsam våldtäkt sedan han köpt sex av en kvinna som var utsatt för människohandel vill frias, och överklagar. Arkivbild

Frågan om våldtäkt vid sexköp får ny prövning

69-åringen köpte sex av en kvinna han misstänkte var utsatt för människohandel. Det var hon också – och mannen dömdes till ett års fängelse för oaktsam våldtäkt. Nu överklagas den unika domen. Mannen vill frias från anklagelsen medan åklagaren kräver att hovrätten ser strängare på gärningen.

"Det positiva intrycket från förra gången byttes till en trist upplevelse. Tyvärr!" och "Misstänkt trafficking. Inget att rekommendera".

Citaten ovan kommer från den "recension" en 69-årig man lämnade på en eskortsida efter sitt andra sexköp av en kvinna i Stockholm förra sommaren. Det var också dessa rader som gjorde att Uppsala tingsrätt inte stannade vid att döma mannen för två fall köp av sexuell tjänst, utan också ansåg att han gjort sig skyldig till det nya brottet oaktsam våldtäkt vid det senare tillfället.

Kvinnan han köpte sex av kom till Sverige från Rumänien sommaren 2018. Hon fördes hit av två landsmän som i tingsrätten dömdes för människohandel. Kvinnan såldes i Sverige till en lång rad män, som dömts för köp av sexuell tjänst.

Längre straff

69-åringen har dock enligt tingsrätten – baserat på recensionen – varit "grovt oaktsam i förhållande till den omständigheten att Sekretess A (kvinnan) var utsatt för människohandel och av det skälet inte kunde medverka frivilligt i de sexuella handlingarna". Därför dömdes han för oaktsam våldtäkt.

Mannen håller inte med, och vill frias från den anklagelsen. Det framgår av den överklagan hans advokat lämnat in till Uppsala tingsrätt.

Åklagaren Anneli Tirud Wallin vill däremot att mannen ska dömas för uppsåtlig våldtäkt vid båda tillfällena han köpte sex. Tirud Wallin håller fast vid sin uppfattning att 69-åringen förstod att kvinnan inte deltog frivilligt.

- Efter det han sagt i polisförhör och under förhandlingen så menar jag att han ska fällas till ansvar även för den första våldtäkten. Han ska alltså enligt min mening dömas för två uppsåtliga våldtäkter, och då ska han få ett längre fängelsestraff också, säger Anneli Tirud Wallin.

Betalar någon annan

Domen är principiellt viktig, och pekar på det ansvar sexköpare har för att förvissa sig om huruvida "säljaren" deltar frivilligt eller inte, enligt Tirud Wallin.

- Ansvar har man redan innan, eftersom man alltid gör sig skyldig till ett brott, nämligen köp av sexuell tjänst. Men jag menar att man också kan göra sig skyldig till ett annat och allvarligare brott, nämligen våldtäkt, säger hon och fortsätter:

- Därför kan man inte längre som sexköpare bara strunta i omständigheterna vid sexköpet, till exempel att man förstår eller tycker att kvinnan verkar väldigt kuvad, att man betalar pengarna till någon annan eller att hon inte kan prata engelska fast man har fört en ganska utförlig sms-konversation med henne på engelska.