Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/9

Främlingar krokade arm och hedrade offren

När klockan slog 14:53 på söndagen hade det gått exakt två dygn sedan en kapad lastbil skoningslöst började meja ner oskyldiga människor i sin väg. Fast istället för skrik och människor som flydde i panik rådde total stillhet och tystnad på Sergels torg för att hedra offren i fredagens attack.

Det var trångt men folk gick runt alla blommor som placerats på trappan ner till Plattan med stor vördnad och respekt. Minst 10 000 människor samlades under minnesstunden, enligt polisen. Talen hade alla ett och samma tema: kärleken är starkare än ondskan.

– Vi låter aldrig ondskan besegra eller förändra oss. Jag vägrar att acceptera ett mer stängt och intolerant samhälle. Det är inte vad som gör oss till ett fantastiskt folk, sa Damon Rasti, en av arrangörerna.

Han bestämde sig redan i fredags för att arrangera minnesstunden tillsammans med Nisha Besara, vd för barnteatern Unga Klara. Sverige har enligt experter varit inom riskzonen för terrorattacker just för att vi är ett fritt och liberalt land vad gäller allt från jämställdhet till hbtq-frågor.

– Det finns de som ser vår existens i Stockholm, Berlin, London eller Melbourne som ett hot. Men de människorna kommer bara ha tillfälliga segrar, fortsatte Nisha Besara.

Hela Sergels torg bröt ut i en gemensam applåd. Runt om kunde man se hur människor höll varandras händer och kramade eller kysste varandra. Arrangörerna hade skrivit på eventets sida på Facebook att deltagare inte skulle ha politiska budskap på skyltar. Istället var det bara kärleksbudskap, som till exempel ”Vi svarar inte med rädsla, vi svarar med KÄRLEK”. 

 

Polisernas uniformer pyntades

Några som fortsatte få kärlek var polisen. I går var det inte bara deras bilar som pyntades med blommor. Människor började placera blomster på deras uniformer. Ivan Sokolowski var inkallad från Säffle.

– Jag har redan hängt av mig ett 40-tal blommor. Det är helt enormt vilken uppskattning man får och fint att se att folk sluter upp så här. Vi har kallats in på övertid från Värmland, Dalarna och Örebro län. Samtidigt är det förstärkt i våra egna hemlän. Jag hade så klart helst sluppit vara här eller rättare sagt så hade jag önskat att detta inte hänt.

Är det svårt att skilja på hur du själv känner inför vad som hänt och din yrkesroll?

– Det är klart att det känns lite personligt men det här är vårt jobb. Jag gick en terrorutbildning bara dagar innan attacken. Det var ju inte en fråga om något skulle hända utan när det skulle hända, menar polisen Ivan Sokolowski.

Från scenen hyllades både räddningstjänsten och polisens arbete. Applåderna varade ännu längre än under övriga spontana applåder.

– Vad många hjältar det finns om man tänker efter. Många av er är hjältar. Tänk så många hem som öppnades! Facebookmeddelanden: ”Kom till mig, mitt hem är öppet! Jag hjälper till med mat, husrum och omtanke.” Det är så häftigt att vara en del av det här, del av er. Ge er en stor applåd, uppmanade konferencieren Rikard Sjöberg.

 

Kärleken dominerade

Utöver tal från kulturpersonligheter och politiker uppträdde artister såsom Rickard Wolff och Sarah Dawn Finer. Flera inledde med några väl valda ord innan de tog ton.

– Hur tar vi oss vidare? Precis, exakt så här: med kärlek, sa Sarah Dawn Finer innan hon började spela låten ”Moving on”.

När klockan närmade sig 14:53 ombads samtliga i publiken att kroka arm med närmsta granne. Folkhavet svajade till lite lätt och det såg ut som att alla faktiskt höll om någon när det slutligen blev tyst.

Runt omkring såg man hur folk torkade bort sina tårar efter den tysta minuten. Då intog Miriam Bryant scenen och framförde "Ett sista glas". Den stämningsfulla melodin och den starka texten utlöste en andra stilla våg av tårar hos många av besökarna. Trots tårarna var det ändå kärlek som dominerade på Sergels torg.

– Jag såg inte så bra men minnesstunden var jättefin. Det var väldigt känslosamt, säger Emelie Holmblad innan hon kramar en av poliserna som skötte säkerheten vid samlingen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.