Det väntas minusgrader veckan ut i stora delar av landet – och i norr slår kylan till ordentligt. Arkivbild.
Det väntas minusgrader veckan ut i stora delar av landet – och i norr slår kylan till ordentligt. Arkivbild.

Från rekordvärme till superkyla på tio dagar

Det svänger snabbt i vädret. I Nikkaluokta från i genomsnitt minus 1,5 grader under november till –28,3 grader under tisdagen.

ANNONS
|

Kylan tycks nu koppla greppet om större delen av landet. I synnerhet norr om Dalarna.

- Det ser ut att vara kallt veckan ut. Det som avgör hur kallt det blir är hur mycket molnen ligger kvar lokalt. Nu i december har temperaturerna legat något under det normala, säger Henrik Reimer, meteorolog vid SMHI.

Snabb omställning

Det är en snabb omsvängning, i synnerhet i de nordligaste delarna av landet, från de få minusgrader som uppmättes i november. Då slogs flera värmerekord, bland annat i Nikkaluokta i Gällivare kommun, där medeltemperaturen under november var minus 1,5 grader. Här uppmättes under tisdagen i stället årets hittills lägsta temperatur med –28.3 grader.

ANNONS

I Naimakka var det under onsdagen –12 grader och vid Kirunas flygplats, där det också slogs värmerekord i november, uppmättes under onsdagen minus 14.

I Götaland och Svealand ligger temperaturen mestadels strax under noll eller runt nollan, men det är något varmare i södra Götaland och utmed kusten.

Inte helt ovanligt

Med högtrycket följer mestadels uppehållsväder, men det finns en möjlighet att det kan komma regn eller snö utmed Östersjökusten.

- Ett högtryck dominerar just nu men hur kallt det blir beror lite på hur mycket moln det blir eller inte. Det kan vara lokalt hur mycket molnen ligger kvar, säger Henrik Reimer.

TT: Hur vanligt är det att det svänger så här? Och vad kan det bero på – har det med klimatförändringar att göra?

- Det är inte helt ovanligt att det blir så stora svängningar. Särskilt inte som det normalt brukar vara kallare. Man kan inte koppla enskilda händelser till klimatet då det gäller under en 30-årsperiod. Vädret har inget minne. Därför kan vissa månader bli varma, andra kallare.

ANNONS

TT

ANNONS