Fp: Kompromiss om ersättningsnivåerna

ANNONS
|

Leijonborg skickade på söndagen förslaget som ett brev till sina borgerliga partiledarkollegor som ett försök att komma framåt i de låsta positionerna om socialförsäkringarna där moderaterna hårdlanserat en sänkning av ersättningsnivåerna för att motivera sjukskrivna att komma tillbaka i arbete.

- Det här är ett ärligt förslag till kompromiss där vi säger att man ska pröva vår linje halva mandatperioden. Har man då inte uppnått de resultat vi tror, ja då inser ju också vi att man som en sista utväg kan bli tvungen att diskutera en sänkning, säger Lars Leijonborg.

Folkpartiet har tagit försäkringskassans mål med en minskning av antalet frånvarodagar per person från dagens dryga 42 till 37 som utgångspunkt. Om det blir verklighet skulle det innebära en minskning av det totala antalet ohälsodagar med 25 miljoner, eller i pengar räknat en besparing på 16 miljarder kronor.

ANNONS

För att nå dit lanserar partiet en rad förslag i två huvudkategorier.

Förbättrad vård och rehabilitering. Hit hör vårdgaranti med kortare köer och en miljardsatsning på bättre rehabilitering.

Stopp för fusk. En tillfällig antifuskminister, troligen biträdande socialministern, ska samla ansträngningarna med att minska fusk och överutnyttjande av systemen.

Moderaternas resonemang om att sänkta ersättningsnivåer krävs kommenterar Leijonborg:

- Jag tror inte folk känner igen sig i formuleringen "det ska löna sig bättre för sjuka att arbeta". Är man sjuk kan man ju inte arbeta. Men eftersom besparingen kommer att omsättas i skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare kommer det på så sätt att löna sig bättre att ha en löneinkomst.

Moderaternas partiledning var på söndagen avvaktande till förslaget. Partisekreteraren Sven Otto Littorin menar att det går i rätt riktning men att mycket återstår innan partierna är överens.

- Det är förstås bra att folkpartiet här öppnar för större skattesänkningar och det är dessutom viktigt att Leijonborg nu har ett tydligt mandat från landsmötet att förhandla med alliansen. Samtidigt är två år väldigt kort tid för att få genomslag för reformerna och med en femtedel av Sveriges befolkning utanför arbetsmarknaden är den stora frågan hur vi ska få tillbaka dem. Då räcker inte detta.

ANNONS

Förslaget om antifuskminister har ännu inte diskuterats i alliansen och Littorin tycker att det kommer väl tidigt.

- Låt oss först diskutera politiken, vinna valet och därefter fundera över ministerposter. Det är ju för övrigt upp till statsministern att bestämma hur en regering ska sättas ihop.

ANNONS