Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Fotbollsvrålet överröstade det politiska bruset

Valrörelsen i all ära. Men när Sverige mötte Schweiz i åttondelsfinalen tystnade det politiska bruset i Almedalen och fotbollsfebern tog över. Åtminstone för ett par timmar.
- Jag ska inte göra någonting annat än att se den här matchen, sa riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) mitt i folkmassan i Almedalen.

Hur var det nu påven Johannes Paulus II en gång ska ha uttryckt sig? ”Fotboll är världens viktigaste oviktiga sak”.

Mitt under den pågående politikerveckan i Visby blev det citatet plötsligt en sanning och politikerna fick ta en paus. De hade ändå talat för döva öron. När svenska fotbollslandslaget mötte Schweiz under tisdagseftermiddagen var det bara en fråga som hängde i luften och den handlade inte om höstens val.

- Vi måste vinna det här. Politik är viktigt men just nu läggs allt åt sidan, sa Anders Lindh som såg matchen på en av alla storbildsskärmar inne på området.

Hans sällskap Susanna Wolgers nickade instämmande:

- Fotbollen är det som förenar mänskligheten i hela världen. Det är en folkfest och man vill vara där det händer.

De är i Almedalen både privat och i jobb. Men två timmar skulle vikas för matchen.

Gatorna inne i Visby som timmarna innan hade kryllat av människor på väg till eller från olika seminarier och debatter var plötsligt mer eller mindre folktomma. Något som riksdagsledamoten Rossana Dinamarca hade noterat.

- Att det är så här extremt tomt och tyst ute på gatorna en tisdag under politikerveckan är inte vanligt. Och jag kommer inte att göra någonting annat än att se den här matchen. Alla gör det, sa hon.

Och Dinamarca var långt ifrån den enda politikern i Almedalen som la jobbet åt sidan för en stund. Kristdemokraternas gruppledare i Göteborg, David Lega, lyckades skjuta upp ett panelsamtal och kunde därför avnjuta Sverigematchen.

- Det är ett fantastiskt lag. De kämpar för varandra och de sluter upp och viker inte ner sig. Och det perspektivet får man 94-känslor av, sa han glatt efteråt.

Han underströk att fotboll och politik hänger ihop i allra högsta grad och att inte minst det som hände efter att Jimmy Durmaz hade utsatts för rasistiska hot och kommentarer, visade det.

- Fotbollen är en viktig del av det som händer i samhället. Vi såg hur mycket politiken spelade roll efter det tragiska som hände Durmaz. De som försökte splittra laget öppnade i stället upp för motsatt effekt. Laget slöt upp och visade att man är ett lag som verkligen gör allt för varandra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.