Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Före detta anställd vittnar om sextrakasserier på Fotbollförbundet. Arkivbild

Fotbollförbundet granskar sextrakasserier

Vittnesmålen om sextrakasserier strömmar in från flera branscher i spåren av #metoo-kampanjen. Nu kommer uppgifter om att flera kvinnor inom Svenska fotbollförbundet blivit ofredade av manliga spelare.

Landslagsspelaren Gunilla Axén jobbade efter karriären i nära 17 år på Svenska fotbollförbundet och vittnar nu, två år efter att hon slutat på förbundet, om en rad trakasserier. Det handlar bland annat om tafsande på jobbmiddagar och om penisbilder som flera herrlandslagsspelare skickat till henne och andra förtroendevalda kvinnor i förbundet, skriver Aftonbladet.

- Det var bilder på erigerade penisar med budskap som ”God morgon Gunilla” som skickades både från före detta landslagspelare och då aktiva spelare, berättar hon för Dagens Nyheter.

Törs ej anmäla

Gunilla Axén försökte samla de andra kvinnorna som utsatts till en gemensam aktion, men ingen vågade ställa upp av rädsla över att mista sina positioner inom förbundet. När hon ensam vände sig till sina överordnade fick hon inget gehör. Säkerhetschefen Anders Sigurdsson rekommenderade henne att ligga lågt.

- Jag sa att hon var tvungen att välja själv eftersom det var hon som blivit utsatt. Hon fick rådet och sedan var det upp till henne själv, säger han till Aftonbladet.

Förbundets nuvarande ledning reagerar starkt på vittnesmålen.

- Jag blir både chockad, förvånad och överraskad. Det här är helt nya uppgifter för mig, men som vi naturligtvis måste titta närmare på, säger förbundets presschef Niklas Bodell till Aftonbladet.

- Vi tolererar självklart inte den här typen av uttryck eller beteenden.

"Kommer omgående agera"

Även generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger sig bli chockad över uppgifterna.

- Jag behöver veta mer och kommer omgående agera då alla former av kränkningar är helt oacceptabla, säger han till Aftonbladet.

Varken Sjöstrand eller Bodell arbetade inom Fotbollförbundet under åren då trakasserierna ska ha ägt rum.