Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fosfor i stora mängder bidrar till algblomning. Arkivbild.

Fosfor i livsmedel hot mot miljön

Livsmedelsindustrins tillsatser av fosfor i maten är så omfattande att det utgör ett hot mot miljön i hav och sjöar. Det visar en analys från Havsmiljöinstitutet.

Beräkningarna visar att det i dag tillsätts mer fosfor i maten än man tidigare använde i maskindiskmedel innan det begränsades av miljöskäl. Resultatet överraskar forskarna.

- När vi såg siffrorna var första reaktionen att det måste vara en felräkning. Jag trodde att alla stora fosforkällor i samhället redan var utredda ur miljösynpunkt, säger professor Anders Grimvall på Havsmiljöinstitutet vid Göteborgs universitet, till TT.

Enligt beräkningarna, som bygger på Kemikalieinspektionens uppgifter om fosfortillsatser i svensk livsmedelsindustri, läcker omkring 60 ton fosfor ut i svenska vatten som ett resultat av tillsatserna.

- De åtgärder som planeras för att minska tillförseln av näringsämnen till havet räcker inte för att uppfylla Sveriges internationella åtaganden. Då är det rimligt att se över möjligheten att minska fosfortillsatser i livsmedel, säger Anders Grimvall.

Fosfor tillsätts i livsmedel bland annat för att förbättra hållbarhet och konsistens. I stora mängder bidrar tillförsel av fosfor bland annat till algblomning i hav och sjöar.

Tillsatserna har enligt undersökningar inga negativa hälsoeffekter på människan.