"Fortsatt vanvård på grisfarmen"

ANNONS
|

För ett år sedan avslöjade alliansen hur det såg ut på Hultströms gård, Blackstaby, i sörmländska Flen: sjuka, skadade och döda grisar i synnerligen ohygieniska lokaler.

Filmerna och bilderna väckte stor uppmärksamhet i medierna.

Aktivisterna polisanmälde Hultström på tolv punkter för brott mot djurskyddslagen, lämnade över sitt bevismaterial och lät sig höras om vad de sett. Blackstaby var en av de hundratalet gårdar de "inspekterat" och dokumenterat. 90 andra gårdar blev också polisanmälda. Endast ett av fallen, en gård i Värmland, har lett till åtal.

I förra veckan meddelade kammaråklagare Michael Forsberg i Nyköping sitt beslut: Efter att ha konsulterat Sörmlands länsveterinär Per Jonsson djurskyddsinspektör Ulrike Segerström samt statsveterinär Per Wallgren och Claes Fellström, båda professorer i grissjukdomar vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala lade han ner utredningen.

ANNONS

- Jag hade inte längre ett case.

"På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott", skriver Forsberg i sitt beslut.

I höst har Djurrättsalliansen under perioden 18 september till 31 oktober gjort fem återbesök på Hultströms gård. Enda märkbara skillnaden är skyltar om "Varning för hunden" och kombinationshänglås på dörrarna.

I övrigt var det enligt organisationens hemsida "deja vu":

"...grisarna var smutsiga och täckta av sin egen avföring... ...en död gris slängd utanför en box... ...större gris som såg ut att ha legat ett tag slängd längst ner i stallet... ...strömedel hos slaktsvinen existerar inte alls... ... bölder, bitsår och brutna ben." (18 september)

"...stanken enormt påfrestande... ...tjockt med flugor... ...inte någonstans i dessa boxar kunde grisarna ligga ner utan att behöva bli täckta av sin egen avföring... ...navelbråck, halta och apatiska grisar..." (25 september)

"...en gris som var död. Den döda grisens färg var förändrad och huvudet såg alldeles lila ut... ...en gris med stora sår över sina öron. Öronen var blodiga och en massa smuts hade fastnat i såren. Bölder dokumenterades..." (29 september)

"Grisen såg lila ut i färgen och de andra grisarna i boxen bökade och tuggade på kroppen. Det var en box precis vid ingången... ...Någon måste ha gått förbi och inte brytt sig om att grisen låg död vid sina kamrater... ...stora bölder, bland annat en som satt på halsen... ...Grisar som inte kunde stödja på sina ben eller haltade... ...svansbitning dokumenterades... ...många av grisarna hostade." (27 oktober)

ANNONS

"...vadade i sin egen avföring och kropparna var helt täckta av gödsel... ...antingen kalt betonggolv eller gödseltäckt golv... ...två avlivade grisar på marken bara någon meter från deras levande kramater... ...döda grisar i boxar dokumenterades, boxkamraterna bökade och tuggade i de livlösa kropparna. (31 oktober).

Aktivisterna drar slutsatsen att ägaren valt att låsa in problemen i stället för att åtgärda dem och att samhället inte skyddar djuren; både Blackstabys veterinär och djurskyddsinspektörer, som besökt gården två gånger i år, har låtit detta passera, uppger organisationen på sin hemsida, ettlivsomgris.

GP har förgäves sökt Lars Hultström för en kommentar.

Swedish Meat bytte i vintras namn till Sveriges Djurbönder. Ny ordförande för de 17 000 medlemmarna är Otto Ramel.

ANNONS