Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ett urspårat godståg ställer till problem i tågtrafiken. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fortsatt tågstopp efter urspårning

Det är fortsatt stopp på järnvägen mellan Gällivare och Kiruna, sedan ett godståg spårade ur i onsdags. Först under tisdag kväll räknar Trafikverket med att tågen kommer att rulla som vanligt på sträckan.

- Det ska rensas på vagnar och när det är gjort ska hela spåranläggningen och kontaktledningsanläggningen återställas. Dit hör även stolpar, fundament, slipers och spår. Så det blir ett nybygge på plats kan man säga, säger Anders Moritz, kommunikatör på Trafikverket, till Norrbottens Media.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De stationer där tågtrafiken påverkas är Gällivare, Abisko östra, Abisko turist, Björkliden, Fjällåsen, Katterjåkk, Kaitum, Låktatjåkka, Sjjska, Vassijaure och Riksgränsen, enligt Trafikverkets hemsida.

Gruvkoncernen LKAB är beroende av Malmbanan för transporter både till och från gruvorna, men än så länge har transportbehoven kunnat lösas med bland annat lastbilar.

- I nuläget klarar vi oss bra. Blir stoppet långvarigt kan det påverka framför allt leveranser av material, exempelvis bentonit, som behövs för produktionen, säger Johanna Fogman, kommunikatör på LKAB, till TT.

Transporterna från Malmberget till Narvik går inte, men till Luleå går tågen från Malmberget som vanligt. Stoppet är norr om Gällivare/Malmberget, enligt Johanna Fogman.

Bärgningen av godståget, som framför allt var lastat med lax, beräknas vara klar under lördagen. Varför tåget spårade ur är oklart.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs felaktigt vilka sträckor som påverkade LKAB:s transporter.