Fortsatt stadig Löfveneffekt

ANNONS
|

Allt handlar om Socialdemokraterna i dagens mätning. Det är det enda av partierna med en statistiskt säkerställd förändring under mätperioden 2–12 april. Partiet ökar med 3,1 procentenheter till 36,8 procent.

Sedan Stefan Löfven tog över ordförandeklubban 27 januari har vändningen skett snabbt. Partiet har inte bara återhämtat sig från en historiskt låg bottennivå på 24,6 procent utan överträffar nu också resultatet från de två senaste riksdagsvalen.

Detta trots – eller tack vare – att Stefan Löfven hållit en låg profil, ransonerat sina framträdanden och inte deltagit i riksdagens debatter eftersom han saknar riksdagsmandat. 1 maj debuterar han däremot på Götaplatsen och den 6 maj sänder SVT den första debattduellen mellan honom och Fredrik Reinfeldt.

ANNONS

Av väljarströmmarna i dagens GP/Sifo framgår att det skett tydliga direktövergångar till Socialdemokraterna från Moderaterna och Folkpartiet. Socialdemokraterna har också återvunnit många väljare från soffan.

I ställningen mellan blocken stärker de tre rödgröna partierna sin majoritet och når 51,7 procent. De fyra allianspartierna faller tillbaka till 42,8 procent. Om det var val idag skulle SD stanna kvar i riksdagen men förlora sin vågmästarställning.

Statsvetaren och valforskarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson i Göteborg konstaterar att dagens undersökning bekräftar andra som visat att Socialdemokraterna ökar starkt.

–Det är ett helt nytt opinionsklimat i Sverige där oppositionen har ett klart övertag mot alliansregeringen.

Han påminner om den scenförändring vi såg i maj 2010 när alliansen på mycket kort tid övertog ledningen över de rödgröna inför valet i september.

–Det svänger om svensk inrikespolitik och vi kan lika gärna se svingar tillbaka igen. Minns att de rödgröna ledde med nästan 22 procentenheter före Lehmann Brothers konkurs 2008. Och det är fortfarande viktigare att vinna val än att leda i opinionsmätningarna två år före valet.

Om läget för den sittande regeringen, säger han å andra sidan:

–Varje regering är rökt, i så måtto att internationell forskning slagit fast att det i etablerade västdemokratier kostar allt mer opinionsstöd att regera och att grundförväntningen därför är att varje regering faller i nästa val.

ANNONS

Inför valet 2014 tror han inte att vi denna gång får se ett valsamarbete på den rödgröna sidan.

–Kom ihåg att alliansens bildande 2004 och de rödgrönas valkoalition 2008 är helt nya fenomen och kanske en parentes i den svenska politiska historien. Om det nuvarande opinionsläget står sig ett tag till tror jag istället att Stefan Löfven kommer att begära mandat från väljarna att bilda en S-ledd regering och att man lämnar frågan om en enpartiregering med stödpartier eller en koalition öppen, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

ANNONS