Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förra året sjönk efterfrågan på äldreboende och hemtjänst drastiskt. Arkivbild.
Förra året sjönk efterfrågan på äldreboende och hemtjänst drastiskt. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fortsatt färre som söker hemtjänst

Rädslan för covid-19 håller i sig – det är fortsatt färre äldre som söker och får hemtjänst. Inflyttningen till äldreboenden har däremot återhämtat sig, men skiljer sig över landet.

I början av pandemin syntes en kraftig nedgång av personer som sökte och fick äldreomsorg. Stor smittspridning, höga dödstal med covid-19 och besöksförbud för anhöriga gjorde att betydligt färre anförtrodde sig till äldreomsorgen.

Nu har många vaccinerats – men oron för smittan finns kvar. Även om en viss förbättring skett sedan förra året var andelen äldre som fick hemtjänst under första halvåret i år tolv procent lägre än 2019, enligt Socialstyrelsen.

Samtidigt verkar det vara färre som drar sig för att flytta in på äldreboende.

"Inflyttningen till äldreboenden är nu tillbaka på samma nivå som innan pandemin nationellt sett, men utvecklingen varierar en del över landet", säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Störst ökning av äldre som fått plats på äldreboende syns i Region Örebro, där det i år varit betydligt fler som flyttat in än innan pandemin. Samma trend syns även i bland annat Norrbotten, Dalarna och Gävleborg, medan regioner som exempelvis Stockholm och Jämtland inte har kommit ikapp ännu.

Nu när spridningen av covid-19 ökar igen ligger ett stort ansvar på äldreomsorgen att fortsätta arbeta smittsäkert, påpekar Socialstyrelsen.