Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Fortsatt extrem trafiksituation i Stockholm

Det är ännu stora trafikproblem i och omkring Stockholm efter rekordsnöfallet i går. Arbetet med att få bort snön och de bilar och tunga fordon som fastnat har pågått hela natten och är ännu inte klart. Men så smått börjar trafiken nu att rulla.

Snökanonen laddade ur med 39 centimeter snö över Stockholm på onsdagen. Det är nytt rekord, med råge, för snöfall över staden i november. Den tidigare toppnoteringen var på 29 centimeter och uppmättes 1985 och 2004.

Snöladdningen fick stora konsekvenser, framför allt på vägarna. Enligt Trafikverket är trafiksituationen i Stockholms län fortfarande extrem.

– Det är fortfarande många övergivna lastbilar och bilar som står och blockerar vägarna. Vi försöker flytta undan dem så att plogbilarna ska kunna komma fram, säger Lena Karlsson, pressinformatör på Trafikverket.

Blockerade vägar

På flera av de viktigaste trafiklederna kring och in mot Stockholm står fordon som bidrar till att det blir stopp och köer.

– Det är svårt att säga när det bättrar sig, säger Beisi Sundin på Trafikverkets presstjänst.

Även kollektivtrafiken har fortsatta problem, även om det inte på långa vägar är lika illa som i går.

– Det blir bättre och bättre, framför allt för bussarna som har haft det besvärligast, säger Claes Keisu, presskommunikatör på Storstockholms lokaltrafik.

Busstrafiken är nu i gång, i stort sett i hela länet. På en del håll går den enligt tidtabell medan det exempelvis i Tyresö och Nacka/Värmdö fortfarande är en del framkomlighetsproblem och förseningar.

Drar vidare norrut

Tunnelbanan går utan några större störningar medan pendeltåg och lokalbanor har en del inställda turer och kan drabbas av förseningar.

Flygtrafiken drabbades också av förseningar och inställda avgångar under gårdagen. Enligt Swedavia kan det även i dag förekomma följdförseningar på en del avgångar.

Snöfallet som låg över östra Svealand i går ligger nu över södra Norrland, framför allt längs kusten och även mot inlandet. Men snömängderna kommer inte att vara riktigt lika stora.

– Det kommer ju en del snö där också, även om det inte är lika utsatt som Stockholmsområdet var i går, där det verkligen låg och matade på från vattnet, säger Stina Kihlgren, meteorolog på SMHI.

 

LÄS MER: Snöoväder lamslår delar av landet

Det är Gävleborgs, Västernorrlands och Jämtlands län som drabbas i första hand, sedan väntas snön dra vidare över Västerbotten.

Även Kalmar län kan vänta sig snö under dagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.