Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Det är fortsatt osäkert när våren gör sin entré. Den som längtar efter vårkänslor får tappert vänta ett tag till. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fortfarande ingen vår i sikte

Minusgrader, snö och iskalla vindar: Trots att vi befinner oss i mitten av mars är det svårt att drabbas av vårkänslor – och de kyliga nätterna försenar vårens intåg.

- I de sydligaste delarna av Skåne hann några stationer växla om till vår i februari innan bakslaget kom. Men för resten av Sverige är det svårt att säga när det kan bli tal om vår, säger Lisa Frost, jourhavande meteorolog på SMHI.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För att vädret ska kunna klassas som vår krävs det att medeldygnstemperaturen är stigande och över noll grader sju dygn i sträck. Och tittar man framåt kommer det faktiskt att bli varmare i delar av Sverige med chans till plusgrader i både Götaland, Svealand och längs med Norrlands kustland under nästa vecka, enligt Lisa Frost.

- Men däremot har vi fortsatt kalla nätter. Så även om det blir ett antal plusgrader på dagarna så går det inte att säga när det blir vår, det är något av ett vågspel. Vi får vänta och se hur mycket temperaturerna skiljer sig åt mellan natt- och dagtid, säger hon.

Samtidigt är bakslag av den typ som södra Sverige nu upplever inte helt ovanliga, påpekar Lisa Frost.

- I slutet av mars 2013 var det exempelvis ännu kallare i Götaland än vad det är nu. Så det handlar inte om något extremt väder.