Första bekräftade fallet av omikronvarianten har konstaterat i Västra Götalandsregionen. 'Personen har en direkt resekoppling till Sydafrika', säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Arkivbild.
Första bekräftade fallet av omikronvarianten har konstaterat i Västra Götalandsregionen. "Personen har en direkt resekoppling till Sydafrika", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Första omikronfallet i Västra Götaland

Första bekräftade fallet av omikronvarianten har konstaterats i Västra Götalandsregionen.
– Personen har kommit från Sydafrika, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

ANNONS
|

Personen har följt alla riktlinjer – tagit prover vid ankomsten till Sverige och stannat hemma. Smittspårning har utförts.

– Här har det fungerat. Personen har gjort precis som vi vill att man ska göra. Och vi ser inga tecken på någon spridning, säger Wahlberg, men erkänner samtidigt att det redan kan finnas flera fall.

– Det kan mycket väl vara så att det finns ett mörkertal, säger han.

I Sverige har hittills 13 personer konstaterats smittade med omikronvarianten, enligt Folkhälsomyndigheten.

Snabb ökning i regionen

För en månad sedan registrerades drygt 650 nya fall av covid-19 på en vecka i regionen. Senaste veckan var siffran uppe i drygt 1 650.

ANNONS

– Under november månad har det ökat ganska snabbt under några veckor. Men det är för tidigt att säga något om utvecklingen framåt, säger Thomas Wahlberg.

Det är däremot inte så alarmerande att han befarar nya restriktioner inför julen.

– Jag tror att man ska vara försiktigt att vara tvärsäker på något. Men som utvecklingen är just nu tror jag inte det kommer att påverka det privata julfirandet, säger Thomas Wahlberg.

Faran ligger mer i att delta i större sammankomster och fester. Västra Götalandsregionen har beslutat att ställa in alla julfester.

– När vi ser den här utvecklingen vill vi ta vårt ansvar som arbetsgivare och då tror vi att det är olyckligt att ses i större sammanhang. Vi ansåg att det var ett lämpligt steg att ta, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

Flera sjukdomar på gång

Smittskyddsläkaren Thomas Walhberg påpekar samtidigt att vi inte får glömma att flera andra sjukdomar nu också sprider sig.

– Vinterkräksjukan har kommit igång, RS-virus sprider sig och även influensan har börjat.

– Det finns alla skäl att ta det försiktigt, följa rekommendationerna, hålla avstånd och använda munskydd där det är trångt.

'När vi ser den här utvecklingen vill vi ta vårt ansvar som arbetsgivare och då tror vi att det är olyckligt att ses i större sammanhang', säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör. Arkivbild.
"När vi ser den här utvecklingen vill vi ta vårt ansvar som arbetsgivare och då tror vi att det är olyckligt att ses i större sammanhang", säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
ANNONS