Forskare vill lösa gåtan med vita älgar

De vita älgarna i Värmland har blivit världskända. Nu vill forskare lösa gåtan och ta reda på varför vissa älgar är vita.

ANNONS
|

Filmer på en stålig vit älg i de värmländska skogarna har spridits över hela världen. Men exakt varför pälsfärgen är vit är fortfarande okänt.

- Vi vet ju att om ett djur är vitt har det hänt något i en gen som påverkar produktionen av pigmentet. Men det finns många olika gener som gör det och det kan finnas väldigt många mutationer, säger Sofia Mikko, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

ANNONS

Samla in prover

Det har nu inletts ett arbete för att försöka få svar på den frågan. Forskarna har tillgång till prover från en vit älg och nu ska prover från andra vita älgar samlas in. De ska även undersöka om det finns prover från de vita älgar som setts i Nordamerika.

- Vi kommer att ta fram dna och jämföra med vanliga bruna älgars dna. Då ser man vilka gener som finns och om man kan hitta mutationen, säger Sofia Mikko.

En teori är att den ståtliga älgen från filmerna kan vara far till älgen som det redan finns prov från.

- De är ju från samma område och han är ju dominant tjur i det området. Han har ju säkert ganska många avkommor runt om i skogarna där.

Hur många vita älgar som finns i Sverige är oklart. Det har talats om mellan 50 till 100.

ANNONS

- Men det är bara en gissning, det finns ingen riktig studie som har visat hur många de är, säger Sofia Mikko.

Mindre hysteri

Filmerna på den vita älgen orsakade en mindre älghysteri. Anders Tedeholm vid länsstyrelsen i Värmland har tidigare sagt till TT:

- Det är på gott och ont. Det upplevs som störande, både av boende och av djuret. Det har varit fullkomligt hysteriskt och folk går omkring på tomterna och följder efter in i skogen i jakt på den vita älgen.

TT

Fakta: Leucism

De vita älgarna i Värmland är inte albino utan har ett tillstånd som kallas för leucism.

Leucism är ett samlingsnamn för olika orsaker till att djur kan få vit eller blekgul pälsfärg utan att ögonen blir röda som albinos.

Källa: Sveriges lantbruksuniversitet

ANNONS