Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, varnar för en fjärde coronavåg. Bild: Pontus Lundahl/TT
Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, varnar för en fjärde coronavåg. Bild: Pontus Lundahl/TT

Forskare varnar för fjärde coronavåg – kan drabba barn

26 forskare varnar för en fjärde coronavåg på DN Debatt. De ser en risk för att ovaccinerade barn drabbas av långtidscovid, hyperinflammation och dödsfall.

Samtidigt som allt fler vuxna svenska nu vaccineras, och smittspridningen i landet minskar, varnar nu forskare för att en fjärde coronavåg kan blossa upp i höst.

Bakom artikeln på DN Debatt står 26 forskare som är medlemmar i Vetenskapsforum Covid-19, bland andra Björn Olsen, överläkare, professor i infektionssjukdomar, vid Uppsala universitet, som gjort sig känd som kritiker av Folkhälsomyndighetens linje under pandemin.

Forskarna menar att det blivit allt tydligare att även barn drabbas av coronaviruset, och att en fjärde våg kan drabba ovaccinerade barn.

”Vi måste orka ta till oss det faktum att pandemin hittills drabbat många barn. Den stora farhågan inför hösten är en fjärde våg som främst drabbar ännu ovaccinerade barn, med risk för långtidscovid, hyperinflammation (MIS-C) och i värsta fall ytterligare dödsfall. ”, skriver forskarna.

Godkänt vaccin för barn och unga

De menar att skolmiljön kan göras säkrare för både elever och personal, genom sådant som ökad ventilation, munskydd, snabbtest och striktare karantänsregler.

Hittills får endast svenskar över 18 år vaccin mot covid-19, men den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har godkänt Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 för barn och unga mellan 12 och 16 år. Sedan är det upp till medlemsländerna hur de agerar.

Folkhälsomyndighetens besked om rekommendationer i frågan väntas dröja och hänger delvis på hur smittläget ser ut när de vuxna vaccinerats, men det kan bli aktuellt att vaccinera barn som löper särskilda risker.

LÄS MER: Svenskt besked om barnvaccin dröjer

LÄS MER: Undantagen: Vissa barn kan få vaccin snart

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.