Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Forskare varnar för övertro på solkrämer

Solkrämer skyddar ofta inte så effektivt mot solstrålning som många tror. Det visar svenska och norska studier. Paradoxalt nog löper personer som inte använder någon kräm alls lägre risk att utveckla hudcancer.

Orsaken är sannolikt oftast att den gruppen solbadar mindre, och solar mindre i solarier, skriver Svenska Dagbladet.

I den svenska studien har flera hundra patienter som drabbats av malignt melanom jämförts med personer utan hudcancer. De som använde krämerna uppvisade en dubblerad risk för malignt melanom. Hos gruppen som använde kräm specifikt för att kunna vara längre i solen var risken nästan niofaldigad.

- Vi vet inte vad detta berodde på. Vilken solkräm har man använt? Har de smörjt sig igen efter att de har badat? Det är detaljer som är dåligt undersökta, säger Håkan Olsson, professor i onkologi vid Lunds universitet.

Experterna framhåller att man inte ska förlänga vistelsen i solen bara för att man har smort in sig. Användarna bränner sig ofta på grund av detta. Det är också viktigt att krämen som används har minst solskyddsfaktor 15. I den norska studien, där 140 000 kvinnor undersökts, visade det sig att de som använde krämer med en hög skyddsfaktor hade lägre risk att utveckla hudcancer.

Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten går så långt att man inte alls rekommenderar solkräm i sina solråd.

- I stället ska man ta pauser från solen, vara i skuggan och ha kläder, säger Johan Gulliksson på myndigheten till SvD.