Forskare tror inte på fulla älgar

ANNONS
|

Berättelser om älgar som fyllnar till på jäst fallfrukt florerar ofta under höstarna. Men hur sannolikt är det egentligen att en flera hundra kilo tung älg kan bli berusad på äpplen? Inte särskilt, enligt en forskare.

En kvinna i Örnsköldsvikstrakten överraskades nyligen av en samling "galna" älgar när hon var ute på ridtur. Älgarna jagade den skärrade kvinnan och hästen en bit innan de gav upp. Enligt kvinnan hade älgarna ätit av jästa äpplen som boende i området lagt ut. I fjol skrämdes en villaägare på Ingarö av fem hotfulla och berusade älgar i trädgården, och i Nacka fick en familj besök av älgar som mumsade på fallfrukt.

ANNONS

Men Åke Pehrson, docent i fysiologi och tidigare knuten till Statens Lantbruksuniversitet, ger inte mycket för fylleförklaringarna. Älgarna är helt enkelt för stora och alkoholhalten i jäst frukt inte tillräckligt hög.

–Fåglar kan definitivt bli berusade av jäst frukt, men när det gäller älgar behövs ganska mycket för att det ska hända.

Enligt Pehrson finns troligare förklaringar till att älgarna uppträder aggressivt. De vill helt enkelt inte att någon annan ska lägga vantarna – eller klövarna – på deras mat. Men han vill ändå inte helt avfärda teorin om berusning:

–Det finns ingen som har forskat på det här, så vi kan bara spekulera.

FAKTA: ÄLGAR OCH FALLFRUKT

Älgar har ett sötsug precis som många människor och mogna sockerarter är en bristvara i naturen.

Man bör inte mucka med en älg som väger ett halvt ton och beter sig aggressivt. Ring polisen eller kommunen om älgarna befinner sig inom tätbebyggt område.

Det kan vara en god idé att ta bort fallfrukt, men älgarna kommer med största säkerhet att äta frukt direkt från träden. (TT)

ANNONS