Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är tveksamt om hårdare straff har någon effekt på brottsligheten, skriver två experter i straffrätt på SvD Debatt. Arkivbild.

Forskare: Politisk övertro på hårdare straff

Det är ytterst tveksamt om förslag om hårdare straff har de effekter på brottslighet som politiker ofta hävdar, skriver Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Örebro universitet, och Andreas Anderberg, doktor i rättsvetenskap vid Linnéuniversitetet, på SvD Debatt.

Det finns inte några övertygande forskningsresultat om att strängare straff leder till att färre brott begås. En viktig faktor är i stället risken att bli upptäckt, skriver forskarna. Man är helt enkelt mer benägen att begå brott om det går att kalkylera med att inte bli upptäckt.

Skribenterna kritiserar också politiker för att föreslå en rad nya brott i något som de karaktäriserar som "symbollagstiftning". "I själva verket handlar det bara om att politiker vill verka handlingskraftiga", skriver de och nämner brottet "blåljussabotage" som exempel. Det är redan straffbart under rubriceringen sabotage, konstaterar Martinsson och Anderberg.