Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Forskare: Multitasking - en katastrof för hjärnan

Blippande mobiler, öppna kontorslandskap och mejl som måste läsas. Våra hjärnor kan inte hantera den moderna arbetsplatsen, enligt forskaren Katarina Gospic.

Vår hjärna är fortfarande evolutionärt kvar på savannen, för 40 000 år sedan. Då var det av högsta vikt att exempelvis reagera på något som sticker ut, det kunde ju vara en fara - eller en möjlighet.

Men sätt samma hjärna i ett modernt kontorslandskap så blir det problem. Kollegans telefon ringer, ett samtal förs bakom ryggen eller din egen mobil plingar till och stör vårt fokus, enligt Katarina Gospic, hjärnforskare som numera driver eget företag. Människor som sitter i störande miljöer har högre sjukskrivningstal och besöker oftare läkare och psykolog.

-Tekniken har smugit sig på oss på ett sätt som vi inte riktigt kan hantera, säger hon.

Mobil som godis

Kanske är mobiltelefonen den största boven i dramat. En omskriven studie från 2013 visade att vi i snitt tittar på mobilskärmen 150 gånger per dag. Enligt Gospic fungerar mobilen som en godispåse.

-I telefonen finns belöningar. När det plingar till och vi tittar, då känner vi "wohoo - någon tycker om mig". När vi sedan lägger undan den vill vi ha bekräftelsen fler gånger. Det är då vi börjar ta upp och titta på den. Och det tar upp emot 25 minuter att återfå fokus efteråt, säger hon.

Och att ideligen tappa fokus är dåligt för vår prestation på arbetet.

-Själva grejen med att vara fokuserad är att stanna i det. Multitasking är en katastrof för hjärnan - även om man upplever att man är bra på det så är vi inte det. Vi presterar sämre när vi gör flera saker samtidigt.

Kollar under möten

Trots det kan vi inte låta bli att försöka. Fler än åtta av tio känner att de omedelbart behöver svara på inkommande samtal, sms och mejl under arbetstid.

Inte ens mötena är fredade. Sju av tio män och sex av tio kvinnor kollar mobilen samtidigt, visar en Sifoundersökning som teleoperatören Telenor beställt. Detta trots att fler än åtta av tio i undersökningen blir störda när andra kollar sina telefoner under ett möte.

-Vi är byggda för att interagera. Att titta bort under ett möte betyder att man inte visar intresse för den andra. Det är en social exklusion. Det är extremt stressande, säger Gospic.