Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Intensivvårdsavdelningen på Mölndals sjukhus förra våren. Enligt en ny rapport bröts tidigare ökningar av medellivslängden i Sverige under 2020 på grund av dödligheten i covid-19. Bild: Olof Ohlsson
Intensivvårdsavdelningen på Mölndals sjukhus förra våren. Enligt en ny rapport bröts tidigare ökningar av medellivslängden i Sverige under 2020 på grund av dödligheten i covid-19. Bild: Olof Ohlsson

Forskare: Medellivslängden i Sverige minskade 2020

Under 2020 sjönk den förväntade medellivslängden för både kvinnor och män i Sverige. Dödligheten i covid-19 bröt ökningen – i stället låg medellivslängden på samma nivåer som 2017 och 2018.

Den förväntade medellivslängden för kvinnor i Sverige minskade med 0,4 år till drygt 84 år under 2020. För män minskade den med 0,69 år till strax under 80 år, det visar rapporten Överdödlighet och dödlighet i covid-19 i Sverige under 2020 från Institutet för framtidsstudier, som i sin tur har tagit fram rapporten på uppdrag av Folkhälsomyndigheten.

– Att medellivslängden sjunker tydligt för både män och kvinnor mellan olika år är ovanligt. Det har inte observerats sedan 1968, då förändringen också var mindre än 2020, säger Martin Kolk, docent i demografi och en av rapportens författare, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten bröts tidigare ökningar av medellivslängden i Sverige under 2020 på grund av dödligheten i covid-19. Medellivslängden låg istället på samma nivå som 2017 för män och 2018 för kvinnor.

Tegnell: Koncentrerad till högre åldrar

2020 dog 7 752 fler människor i Sverige än vad Statistiska Centralbyrån hade beräknat innan pandemin.

Det är främst i de äldre åldrarna som fler har avlidit.

– Institutet för framtidsstudiers rapport visar tydligt det vi sett tidigare, att den förhöjda dödligheten varit koncentrerad till högre åldrar, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

LÄS MER: Tegnell: Året med corona tycks sluta med överdödlighet

LÄS MER: Stora skillnader i dödsfall mellan Göteborgs stadsdelar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.