Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blommor och ljus utanför den villa i Bjärred där en familj hittades döda i januari. Föräldrar som dödar sina barn är extremt ovanligt. Arkivbild.

Forskare: Extremt ovanligt samförstånd

Mamma eller pappa är förövare i ungefär åtta av tio fall när barn dödas, enligt forskaren Henrik Lysell vid Karolinska institutet. Men att en förälder dödar sitt barn är extremt ovanligt – i genomsnitt sker det fyra till fem gånger per år.

- Och vi har dessutom sett en positiv tendens de senaste åren, säger Henrik Lysell, vid institutionen för klinisk neurovetenskap, till TT.

Till skillnad från annan våldsbrottslighet där män är överrepresenterade som förövare är könsfördelningen mer jämn i fall där barn mördas.

- Det är bara en svag övervikt för att en pappa i stället för en mamma är förövare, säger Lysell.

En hel familj hittades död i en villa i Bjärred i januari 2018 och efter en lång utredning har polisen nu kommit fram till att föräldrarna gemensamt och i samförstånd dödade sina två döttrar.

- Jag kan inte minnas något annat svenskt fall där föräldrarna gör något sådant här tillsammans. Det kan finnas andra exempel, men det är extremt ovanligt. Däremot kan man ibland se exempel med förövare där man utöver att ta livet av barnet eller barnen också tar livet av den andra partnern. Att det inte stannar vid barnen, utan att man utplånar hela familjen inklusive sig själv, säger Henrik Lysell.

"Bespara andra lidande"

Avskedsbrevet som lämnades i villan i Bjärred är underskrivet av båda föräldrarna och polisen säger sig vara säker på att till exempel ingen vilseletts att underteckna brevet. Föräldrarna skriver där om döttrarnas sjukdom, ME, kroniskt trötthetssyndrom och polisen har redogjort för vad som skrivits: "Ingen av oss kommer någonsin att kunna leva ett liv i egentlig mening".

- Generellt för föräldrar som dödar sina barn är ett framträdande motiv, återigen något som skiljer sig från annan typ av dödligt våld, att man genom sin egen uppfattning vill uppnå något gott. Men ofta står det i bjärt kontrast mot omgivningens uppfattning, säger Henrik Lysell.

När hela familjer dödas av en gärningsperson finns ibland uppfattningen att familjemedlemmarna inte kan leva vidare, ofta kopplat till privatekonomiska problem.

- Så ibland är det parat med en slags narcissistisk uppfattning om att livet står och faller med en själv, samtidigt som man vill bespara lidandet för andra.

Studie om riskfaktorer

Henrik Lysell doktorerade genom att utifrån registerdata gå igenom fall med 151 föräldrar i Sverige som under åren 1973-2008 dödade sina egna barn. Han har främst ringat in ett antal riskfaktorer, och han har inte gått igenom varje förundersökning.

- Jag har fokuserat på huruvida föräldrarna till exempel varit dömda och varit i kontakt med vården, säger han.

Forskningen visar att i jämförelse med personer som dömts för mord eller dråp på vuxna hade föräldrar, som dödat ett eller flera av sina barn, i större utsträckning tidigare fått psykiatrisk vård. Vad som får människor att gå så långt att man är kapabel att döda sina barn är enligt Lysell mycket svårt att svara på.

- Det varierar och beror på hur man är rustad som människa, hur mycket lidande man tycker att man klarar av innan man umgås med sådana tankar. Det finns folk som utifrån sett lever vedervärdiga liv men som aldrig har en tanke på att avsluta sitt eget liv, men också det omvända där man har svårt att se att något kan vara ett svårt lidande, säger Henrik Lysell.