Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I trängseln vid stora festivaler begås olika former av övergrepp. Under Bråvallafestivalens första dag anmäldes en våldtäkt som ska ha skett i publikhavet. Den informationskampanj polisen dragit igång handlar om att sätta fokus även på mindre allvarliga övergrepp, så kallade sexuella ofredanden. Arkivbild.

Forskare: Övergreppsfokus hamnar fel

Polisens kampanj #tafsainte sätter fokus på sexuella ofredanden av unga. Mycket av strålkastarljuset hamnar åter på de redan uppmärksammade festivalövergreppen förra året – trots att över sex gånger fler av de anmälda ofredandena skett i skolmiljö.

- Det mediala intresset fokuserar sällan på det vanliga, det som ungdomar utsätts för till vardags. Det blir istället den här typen av specifika händelser som man kan se som ett fenomen, säger professor Carl Göran Svedin som i många år jobbat med barnförövare och utsatta, samt forskat om sexuella övergrepp mot barn och unga.

Debatten om sexuella ofredanden drog igång i början av året då det blev allmänt känt att personer som beskrevs som ensamkommande flyktingar omringat och ofredat flickor på ungdomsfestivalen We are Stockholm.

Som en följd av den massiva uppmärksamheten kring övergreppen – som polisen känt till långt tidigare – beslutade myndigheten att göra en kartläggning av anmälda sexuella ofredanden av personer under 18 år.

Den visar att 40 anmälningar om sexuella ofredanden, av totalt drygt 3 300 anmälningar förra året, skett under evenemang i form av ungdomsfestivaler, gatufester och liknande.

Fokusera på vardagen

Anmälningarna om sexuella ofredanden kopplade till skolmiljö var sex gånger fler än festivalanmälningarna. Övergrepp som skett på en gata, väg, eller park samt på privat/avskild plats var åtta respektive tolv gånger vanligare.

Carl Göran Svedin tycker att vi gör det alldeles för enkelt för oss genom att bara fokusera på de övergrepp som sticker ut.

- Det är vardagsbeteendet vi ska fokusera på, inte festivalbeteendet. Flyktingbarnen är ett problem i sig men där kan inte fokus i debatten vara.

Polisens kartläggning visar att flyktingungdomar var överrepresenterade dels vid de 40 festivalövergreppen men också vid de 123 anmälningarna som gjorts om sexuella ofredanden på badhus. När det gällde övriga anmälningskategorier ser man inga sådana mönster.

Inte heller de studier kring sexuell utsatthet bland 18-åringar som Carl Göran Svedin och hans kolleger genomfört (2004, 2009, 2014) har visat någon överrepresentation av utländska ungdomar.

Kampanj i hetluften

Polisen använder nu festivalsommaren för att uppmärksamma och informera om vad ett sexuellt ofredande är, att det är olagligt och bör polisanmälas.

De armband som ingår i kampanjen – med texten "POLIS AVSPÄRRAT #Tafsa inte" – har fått betydligt mer uppmärksamhet är de tidigare presenterade åtgärderna för bland annat höjd säkerhet och bättre förutsättningar att upptäcka brott under festivaler.

Kampanjen har hånats på sociala medier och i debattartiklar – och hyllats.

Carl Göran Svedin säger att det kommer att bli svårt att mäta effekten av kampanjen men är positiv till försöket att nå ungdomar med viktig information. Varken alla tjejer eller alla killar har koll på var gränsen mellan lagligt och olagligt går.