Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Över en procent av Sveriges kvinnor har skrivit under uppropet", berättar Anna Westberg.

Folkligt raseri mot våldtäktsdomen

Över 80 000 har skrivit på uppropet mot de friande gruppvåldtäktsdomarna i Fittja. Uppropet går som en raket och namnunderskrifterna tickar nu på per minut.

– Responsen är helt enorm. Vi har fått en jättefin respons och det är främst kvinnor som skriver under kampanjen. Det är en klar effekt av #metoo, och att man organiserar sig kring våld mot kvinnor, mer än vad man gjort tidigare, säger Anna Westberg, kampanjchef på Skiftet, som står för en partipolitisk oberoende folkrörelse på digitala medier.

Anna Westberg, som ursprungligen är från Göteborg, men nu bor i Stockholm är en av medgrundarna till Skiftet.org, där just nu kampanjen som går ut som stöd för kvinnan i Fittja, och kräver bättre polisutredningar.

Det är Filippa Bärve och Emma Linell som startat uppropet, som en reaktion på domen där fem åtalade våldtäktsmän gick fria.

– Vi får in massor av meddelande och berättelser från människor som tackar oss för att vi startat den här kampanjen - för kvinnan är vår medsyster, säger Anna Westberg.

Stark reaktion på kort tid

Hon har aldrig tidigare sett ett folkligt upprop som fått så stark reaktion under så kort tid, och som verkar att hålla i sig.

– Vi har drivit flera olika kampanjer under tre års tid i en rad olika ämnen, i allt från handelsfrågor, till att bevara skogen och att förlossningsvården ska få mer pengar. Men vi har aldrig sett en kampanj som enat ett kön så tydligt som denna. Under torsdagen hade 50 000 kvinnor, en procent av alla kvinnor i Sverige skrivit under, och 20 000 män, säger hon.

Hon konstaterar att det också är intressant att se att ilskan inte riktas mot domare eller åklagare, utan mot polisväsendet.

– Vilket är riktigt, eftersom domen baserades på polisundersökningen. Det tog polisen tio månader innan de undersökte brottsplatsen och hittade männen.

Namnen tickar på per minut

Vad gör ni när ni får in 100 000 namnunderskrifter?

– Då lämnar vi in kampanjen till justitieministern Morgan Johansson. Förhoppningsvis svarar departementet, så snart jag får tag på dem. Jag har redan sms:at och ringt, men utan svar. Men jag tror inte det beror på illvilja, utan att det är jul, säger Anna Westberg.

När den här intervjun påbörjades hade 82 919 skrivit under uppropet på Mitt Skifte.org

– i skrivande stund har över 83 600 personer skrivit under,

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.