Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sydkoreas president Moon Jae-in och statsminister Stefan Löfven (S) träffades på Grand hotel i Saltsjöbaden på lördagsmorgonen. De båda ledarna diskuterade allt från Nordkorea till välfärd.

Folkhemmet imponerar på Sydkoreas president

Ett uppenbart ämne, och ett mer otippat, var i fokus när Sydkoreas president Moon Jae-In besökte Saltsjöbaden i Nacka utanför Stockholm på lördagen.

Statsminister Stefan Löfven (S) tog emot Sydkoreas president Moon Jae-In i ett soldränkt Saltsjöbaden under lördagsförmiddagen. Efter ett kortare samtal i hotellträdgården fortsatte de båda att ledarna diskutera bakom stängda dörrar innan de höll en gemensam presskonferens.

Presidenten, som är på en kortare Norden-turné, inledde presskonferensen med att hälsa "god morgon" och fortsatte därefter med att berömma Sverige och den svenska välfärdsmodellen.

- Stora delar av världen är avundsjuka på Sverige, sade Moon.

USA och Nordkorea

När väl de formella artigheterna var avklarade fick Moon frågor om Nordkorea och chanserna för ett eventuellt framtida möte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un.

- Vi kommunicerar genom olika kanaler. Vad gäller USA och Nordkorea tror jag att det måste förekomma kommunikation däremellan innan det kan bli fråga om ett nytt möte, svarade Moon Jae-In.

Som ett av de länder som utsågs att övervaka gränsen mellan nord och syd efter Koreakrigets vapenstillestånd 1953 har Sverige historiskt en god relation med Nordkorea, Sverige är även skyddsmakt för USA i Nordkorea eftersom länderna saknar officiella diplomatiska förbindelser.

- Vi måste fortsätta arbetet för en fredlig lösning, vi får aldrig, aldrig ge upp den tanken. Moon har visat starkt ledarskap. Nu måste vi uppehålla momentum i processen, sade Stefan Löfven.

Per Albins folkhemstal

Nordkorea var dock inte det enda ämnet som de båda ledarna diskuterade. Platsen för mötet gjorde att Saltsjöbadsavtalet avhandlades både av Moon och av Löfven. Den sydkoreanska presidenten passade också på att citera ur Per Albin Hanssons berömda tal om folkhemmet, närmare bestämt att "det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta".

- Vi tar mycket inspiration från Sverige som är en imponerande välfärdsstat, sade Moon innan han avslutade med "tack så mycket".

Som ett resultat av statsbesöket ingår näringsdepartementet två samförståndsavtal med sydkoreanska motparter. Det ena avtalet rör samarbete om startup-företag och små- och medelstora företag, medan det andra avtalet rör samarbete inom industri, teknologi, innovation och företagande. Ett sydkoreanskt startup-center ska också öppnas i Stockholm nästa år.