Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sydkoreas president Moon Jae-in och statsminister Stefan Löfven (S) träffades på Grand hotel i Saltsjöbaden på lördagsmorgonen. Sydkoreas presidentpar är på ett två dagar långt statsbesök i Sverige.

Folkhemmet imponerar på Sydkoreas president

Nordkorea, handel och Per Albin Hansson var i fokus när Sydkoreas president Moon Jae-In besökte Saltsjöbaden i Nacka utanför Stockholm på lördagen.

Statsminister Stefan Löfven (S) tog emot Sydkoreas president Moon Jae-In i ett soldränkt Saltsjöbaden under lördagsförmiddagen. Efter ett kortare samtal i hotellträdgården fortsatte de båda ledarna diskutera bakom stängda dörrar innan de höll en gemensam presskonferens.

Presidenten är för närvarande på en kortare Norden-turné. De senaste dagarna har den sydkoreanska delegationen varit i Finland och efter stoppet i Sverige går färden västerut till Norge.

USA och Nordkorea

Statsbesöken innehåller officiellt främst samtal kring handel och tillväxt. Men i praktiken är det svårt att kringgå Nordkorea och relationen mellan de båda länderna på den asiatiska halvön.

- Vi kommunicerar genom olika kanaler. Vad gäller USA och Nordkorea tror jag att det måste förekomma kommunikation däremellan innan det kan bli fråga om ett nytt möte, svarade Moon Jae-In på fråga om ett eventuellt framtida möte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un.

Som ett av de länder som utsågs att övervaka gränsen mellan nord och syd efter Koreakrigets vapenstillestånd 1953 har Sverige historiskt en god relation med Nordkorea, Sverige är även skyddsmakt för USA i Nordkorea eftersom länderna saknar officiella diplomatiska förbindelser.

- Vi måste fortsätta arbetet för en fredlig lösning, vi får aldrig, aldrig ge upp den tanken. Moon har visat starkt ledarskap. Nu måste vi uppehålla momentum i processen, sade Stefan Löfven.

Per Albins folkhemstal

Nordkorea var dock inte det enda ämnet som de båda ledarna diskuterade. Platsen för mötet gjorde att Saltsjöbadsavtalet avhandlades både av Moon och av Löfven. Den sydkoreanska presidenten passade också på att citera ur Per Albin Hanssons berömda tal om folkhemmet, närmare bestämt att "det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta".

- Vi tar mycket inspiration från Sverige som är en imponerande välfärdsstat, sade Moon.

Som ett resultat av statsbesöket ingår Näringsdepartementet två samförståndsavtal med sydkoreanska motparter. Det ena avtalet rör samarbete om startup-företag och små- och medelstora företag, medan det andra avtalet rör samarbete inom industri, teknologi, innovation och företagande. Ett sydkoreanskt startup-center ska också öppnas i Stockholm nästa år.