Folkhälsomyndigheten: Julresor kan behöva ställas in

Smittan skenar på många håll i Europa, hur kommer det se ut i Sverige framöver? Många oroar sig för vintern och julen, och Folkhälsomyndigheten är tydliga: Ta ansvar, stanna hemma – och vaccinera er.

ANNONS
|

Nu skenar smittan och nya rekord slås i Europa. Bland annat i Danmark, som tvingas backa från tidigare besked om att covid-19 inte ska klassas som samhällsfarlig smitta.

I Sverige ökar också smittan, men fortfarande på en jämförelsevis låg nivå. En av många frågor är hur man alls ska ha koll på en eventuellt ökad smittspridning, när alla som är fullvaccinerade inte längre ska testa sig vid förkylningssymtom.

Eget ansvar

Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, påpekade det egna ansvaret under torsdagens pressträff.

– Vi vill påminna att det är särskilt viktigt inför kommande vintersäsong, där vi har en väntad ökning av covid-19 och andra luftvägsinfektioner, säger hon.

ANNONS

Folkhälsomyndigheten talade även om den omfattande smittspridningen i Europa.

– Smittspridningen ökar framför allt där det är en lägre vaccinationstäckning, där östra Europa har störst smittspridning. Men även i länder som Holland, Belgien och Tyskland har en kraftig ökning trots stor vaccinationstäckning.

Vad talar emot att vi får samma utveckling här?

– Det skulle kunna vara att vi har kvar rekommendationer mot ovaccinerade, att fortsätta hålla avstånd och undvika trängsel. Och att vi fortfarande har starka rekommendationer om att stanna hemma, även om man inte testar sig. Man kan också tänka sig att fler i Sverige har haft infektionen, om det kan påverka. Men det här är bara faktorer som skulle kunna påverka.

Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten vid torsdagens presskonferens.
Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten vid torsdagens presskonferens. Bild: Duygu Getiren/TT

Julfirande: Var beredd att ställa in

Det börjar närma sig december och planerade julresor och besök hos vänner och familj skapar oro hos befolkningen.

– Man får vara beredd att ändra planer, och ställa in resor om man uppvisar symptom. Jag förstår att det finns en osäkerhet kring om vi ska följa de andra ländernas utveckling, och vi följer det läget noggrant och vidtar åtgärder om det blir aktuellt, säger Byfors.

För att inte gå samma väg som många andra länder i Europa, är Folkhälsomyndigheten tydliga:

Stanna hemma vid symptom, ta ansvar och ta vaccinet.

ANNONS

Tredje dos?

Den stora frågan är när den breda allmänheten, under 65 år, kommer att erbjudas en tredje dos.

I dag finns ingen prognos över när det kommer att ske, men som det ser ut kommer även yngre personer att behöva en tredje vaccindos.

Byfors säger att som det ser ut nu, så finns inte behovet av en tredje dos inom övriga hälso- och sjukvården. Men att iva-personal kan tänkas vara nästa grupp att vaccineras.

Vad avgör när nästa grupp får dos tre?

– Dels att grupperna som är prioriterade nu har möjlighet att hinna vaccinera sig, och sedan tiden sedan man fick en dos. Det skiljer sig, ju yngre man är.

Även vaccinerade ska vara försiktiga

GP skrev under onsdagen om fullvaccinerade Rickard, som fick feber och påverkat smaksinne. Han testade sedan positivt för covid-19, med ett självtest.

Rickard blev feberfri och hade kunnat gå till jobbet endast fyra dygn efter de första symptomen, om han följt rekommendationen och inte testat sig.

Bör man vara mer försiktig om man som fullvaccinerad får typiska covid-19-symptom?

– Ja, alltså alla ska vara försiktiga om man har nytillkomna symptom på alla typer av luftvägsinfektion. Stanna hemma, för att inte sprida virusinfektionen. Har man lukt- och smakbortfall, då kan man själv dra slutsatsen att man ska vara hemma lite längre. Men alla ska vara hemma med symptom.

ANNONS

Byfors säger att man är som allra mest smittsam när man insjuknar, och att mängden virus sjunker snabbare när man är vaccinerad. Därför påpekar hon också att längden på när man stannar hemma är viktig att följa.

– Vi har sju dagar av en anledning. Risker finns alltid, men de är väsentligt lägre.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS